Stefan Lehnert – изобретател на архитектурна система за облицоване

Изобретател: Stefan Lehnert

Държава: Германия

Изобретение: Архитектурна система за облицоване

lehnert

Немският инженер Stefan Lehnert е пионер в използването на етилен тетрафлуоретилен (ethylene tetrafluoroethylene) ─ издръжлива, лека и приложима пластмаса в архитектурата. Покривът и облицовъчната система, които е изобретил, в основата на които са пластмасови възглавници, пълни с въздух, е енерго ефективна и с възможности да устои на силно въздействие. Системата се използва по цял свят като част от множество архитектурни проекти, например проекта Eden в Англия или Beijing National Aquatics Centre в Китай.

Европейската награда за изобретатели или Наградите за европейски изобретател се връчват ежегодно от Европейското патентно ведомство, понякога с подкрепата на съответното председателство на Съвета на Европейския съюз и от Европейската комисия. Дават се на изобретатели, които са допринесли значително за иновациите, икономиката и обществото в Европа. За тази награда се разглеждат изобретения от всички технологични области. На победителите във всяка категория се връчва награда, оформена като платно. Няма парична награда, свързана с приза.

Всяка година Европейското патентно ведомство призовава своите патентни експерти, експерти в патентните ведомства в страните членки на ЕПВ и широката общественост да предлагат изобретения за наградата, които са патентовани в Европейското патентно ведомство.

След това от предложенията се изготвя кратък списък на номинираните и се представя на международно жури. Независимото жури избира трима изобретатели във всяка категория за финалния кръг и в крайна сметка избира победителите.

Източник: ЕПВ

 

Може да харесате още...