Special 301 Report 2021 – годишен доклад за закрила на интелектуалната собственост

Special 301 ReportДокладът Special 301 (Special 301 Report) е резултат от годишната оценка на закрилата на правата на интелектуална собственост. Той се изготвя от Търговския Представител на САЩ (USTR), съгласно раздел 182 от Търговския закон от 1974 г., по промени на Закона за търговия и конкурентоспособност Omnibus от 1988 г.

Съдържанието на Special 301 Report обхваща редица важни въпроси, свързани със защита на права на интелектуална собственост. Основните от тях са:

– предизвикателства пред погранично и наказателно правоприлагане срещу фалшификати, включително в онлайн среда;
– високи нива на онлайн и медийно пиратство, включително чрез незаконни устройства за стрийминг;
– надекватност в закрилата и прилагането на търговска тайна в Китай, Русия и другаде;
– обезпокоителни „местни иновации“ и политики за принудителен трансфер на технологии, които могат несправедливо да поставят в неравностойно положение притежателите на права на САЩ на пазарите в чужбина;

Като се има предвид значимостта на иновациите и интелектуалната собственост при разработките, необходими за борба с продължаващата криза с COVID-19, при изготвянето на доклада е обърнато специално внимание на търговски политики, които се стремят да спасяват човешки животи в тази пандемия и да подготвят света за следващата.

Съществуват два основни списъка, по които се класифицират страните при вписването им в Special 301 Report – Списък за Приоритетно Наблюдение (Priority Watch List) или Списък за Наблюдение (Watch List).

Списъкът за Приоритетно Наблюдение тази година включва Аржентина, Чили, Китай, Индия, Индонезия, Русия, Саудитска Арабия, Украйна и Венецуела.

Списъкът за Наблюдение включва Алжир, Барбадос, Боливия, Бразилия, Канада, Колумбия, Доминиканска републека, Еквадор, Египет, Гватемала, Кувейт, Мексико, Пакистан, Парагвай, Перу, Румъня, Тайланд, Тринидад и Тобаго, Турция, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам.

Друг много важен компонент от Special 301 Report представляват оценките Out-of-Cycle Reviews. А самото определение на USTR за Out-of-Cycle Review е: “инструмент, който USTR използва за насърчаване на напредъка по проблемните въпроси на правата на интелектуална собственост“. Тази година например, Out-of-Cycle Reviews ще се извършат за страната от Списъка за Наблюдение – Колумбия, тъй като според Доклада Special 301 успехът на страната в борбата с фалшифицирането и други нарушения на интелектуална собственост остава ограничен.

Може да харесате още...