Microsoft разширява атаките си за патенти спрямо Chrome

патентиGoogle с нежелание признава, че именно значителният брой патенти му осигуряват резервния вариант в случаите, когато даден продукт няма голям успех. Анализаторите отбелязват, че Microsoft реализира по-голяма печалба от патенти използвани в Android, отколкото от новия WP7 или търсачката Bing, а сега от компанията са насочили вниманието си към друга операционна система на Google – базираната на Linux – Chrome.

Най-новата цел на Мicrosoft е компанията Wistron, с която на 5 юли тази година  подписаха споразумение, което осигурява широко покритие съгласно патентното портфолио на Microsoft за мобилни телефони, таблети, електронни четци и други потребителски  устройства на Wistron, работещи с платформата на Android или Chrome. Въпреки че съдържанието на споразумението не е оповестено, страните сочат, че в рамките му Мicrosoft ще получи възнаграждение от Wistron. 1

Миналата година гигантът Windows се прицели към доставичците на Android, заявявайки, че притежава значителни права на интелектуална собственост в Google OS и вече има 5 сключени лицензионни сделки, 4 от които са обявени през последните няколко седмици.  Основният мотив беше да се всее страх, несигурност и съменение относно легалната позиция на Android при дебютирането на WP7 и да се покаже, че собствената операционна система на Microsoft е защитена от съдебни спорове.

Въпреки това, изглежда, че патентите на Android сами по себе си се превръщат в добре дошъл източник на приходи и сега Microsoft атакува Google, който, със загубата на търг за права на интелектуалната собственост върху Nortel, не успя да изгради своя собствена безжична патентна крепост. Безспорно обаче Android със своите 5 сделки си остава само малка част от общите приходи по програмата за защита на интелектуалната собственост на Microsoft, открита през 2003г. и която днес разполага с над 700 лицензионни споразумения. Тя е разработена, за да осигури достъп до значителните R&D инвестиции на Мicrosoft и неговото нарастващо, обширно патентно и IP портфолио. Патентното споразумение в Microsoft е само още едно доказателство за важността на ролята, която интелектуалната собственост играе за осигуряването на здрава и жизнена IT екосистема.

Изготвил: Иванна Вълчева

Източници:

http://www.rethink-wireless.com

http://www.microsoft.com/

Може да харесате още...