Megaupload.com – мащабно нарушаване на авторски права

нарушаване на авторски праваЧетирима от членовете на управленския екип на базирания в Хонгконг уеб сайт Megaupload, както и няколко служители на компанията са обвинени от американските власти в нарушаване на авторски права, а сайтa е спрян.

Основателят на уеб сайта Ким Шмиц, е бил арестуван петък в Нова Зеландия. Новозеландската полиция е конфискувала активи за милиони долари, включително луксозни и редки модели автомобили. От финансови институции са иззети и около 10 млн. новозеландски долара, притежание на компанията.

Групата на Ким Шмиц е обвинена в участие в схема, която е лишила притежатели на авторски права от повече от $500 и е спечелила над $175 милиона от реклами и абонаменти. В обвинителния акт се казва, че: „Срещу заплащане, Mega Conspiracy предлага бързо възпроизвеждане и разпространение на незаконни копия на творби със защитени авторски права през сървърите си, разположени из цял свят“.

Критици на U.S. Stop Online Piracy Act, или SOPA, и Protect IP Act (PIPA), бързо демонстрираха позицията си относно спирането на Megaupload.com заради нарушаване на авторски права, като хакери атакуваха уеб страниците на Министерство на правосъдието, най-голямата световна музикална компания Universal Music, както и на двете търговски групи, които представляват филмовата и музикалната индустрии.

Ако обвиненията в нарушаване на авторски права бъдат доказани, максималното наказание е 20 години за заговор за извършване на рекет и за пране на пари, пет години за за всяко отделно нарушаване на авторски права, както и пет години за заговор за извършване на нарушаване на авторски права.

Източник: REUTERS

Дотком е роден в германския град Кил и се казвал Шмиц. Израства в Северна Германия, като дете прави копия на компютърни игри, които продава на свои приятели, а в ранната епоха на интернет започва да прониква в чужди компютри по телефона, пише авторитетният немски всекидневник “Велт”. След като през 1998 г. е признат за виновен в компютърно хакерство, той забогатява, като предоставя консултантски услуги по компютърна сигурност и рискови капиталови инвестиции чрез фирмата си “Кимвестър”.

Може да харесате още...