Ideas Powered – млади хора и интелектуална собственост

ideas poweredДнес стартира първият интерактивен уебсайт за целия ЕС, посветен на младите хора и интелектуалната собственост.
Уебсайтът Ideas Powered (www.ideaspowered.eu) се подпомага от Службата за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM) — най-голямата агенция за интелектуална собственост в ЕС, действаща посредством Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост.
Уебсайтът събира на едно място приноса от млади дизайнери, композитори, предприемачи и артисти от целия ЕС, за да покаже по какъв начин интелектуалната собственост (ИС) стои в основата на и подкрепя иновациите и творчеството. Също и чрез обявяването на конкурс за видеоклипове сайтът приканва младежите да споделят своя опит.
Днешното съобщение е резултат от проведеното от OHIM проучване през 2013г. за начина, по който гражданите на ЕС, включително и младите хора, възприемат интелектуалната собственост. Резултатите показаха, че осем от десет младежи
на възраст между 15 и 24 години в ЕС считат, че купуването на фалшифицирани стоки има отрицателни икономически последици, а две трети са съгласни, че незаконното изтегляне на файлове е заплаха за икономиката и работните места.
Въпреки това 50% все още оправдават купуването на фалшификати като жест на протест или като разумна покупка, а 57% считат, че получаването по незаконен начин на достъп до защитено с авторско право съдържание за лична употреба е допустимо.
Председателят на OHIM Антонио Кампинос заяви:
Този уебсайт бе създаден въз основа на нашето проучване от 2013 г. и се гради на резултатите от него. Целта му е да предостави нов поглед върху ИС — в него се включва приносът на млади европейци, които използват ИС в подкрепа на своите търговски дейности, начини на прехрана, хобита и интереси. Уебсайтът е двупосочен портал — ще търсим мненията на младите хора относно всички аспекти на ИС в техния живот и ще ги приканваме те също да дадат своя принос.“
Служба за хармонизация във вътрешния пазар

Може да харесате още...