gTLDs – нова ера в сферата на домейните

домейниСлед над седем години планиране, ICANN постави началото на процес, който може да доведе до драматично разширение в интернет. Започвайки миналата седмица, ICANN вече приема заявления за нови генерични домейни от най-високо ниво (gTLDs – generic top-level domains).

Светът на .com, .gov, .org и 19 други gTLDs скоро ще се разрастне и ще включва всякакъв тип думи на много различни езици. За пръв път генерични TLDs могат да включват езици, които не се изписват на латиница, като кирилица, китайски или арабски. Публикувана е обновена версия на Насоки за заявителя, която включва разяснения, направени посредством отговори, които преди са били публикувани в gTLD центъра за обслужване на клиенти.

Отделните етапи по регистрацията на новите домейни са както следва:

12 януари: ICANN започва да приема заявления 
29
март: Последния ден за регистрация в TAS
12
априлПоследен ден, в който ICANN приема заявления

ICANN призовава всички заинтересувани страни, заявители или наблюдатели, да посетят новата gTLD секция на сайта на ICANN за достоверни документи, полезни източници и последни новости. Новият gTLD сайт е на адрес http://newgtlds.icann.org.

Източник: ICANN


IPBulgaria.bg e Национален български портал за интелектуална собственост. Създаден през 2000, за да обособи място където експертите в областта на интелектуалната собстевност – патентни представители, адвокати, служители в държавната администрация на Патентното ведомство на Република България, правозащитните и правоприлагащите органи и организиции; съд, прокуратура, Митници и полиция, международната дипломатическа служба на България, както и много български изобретатели, автори, творци и изпълнители да намират мястото с отговори или да провеждат дискусии, свързани с авторското право, сродните на авторското право права, домейни, патенти, полезни модели и търговски марки, марките за услуги, сертификатните марки и колективните марки,  промишления дизайн, топологията на интегрални схеми, а така също новите сортове растения и породи животни, географските означения, сертификатите за допълнителна защита и традиционните знания и умения, опазването на търговска тайна и трансфера на технологии. 

IPBulgaria.bg през годините на своето съществуване претърпява различни трансформации и образни визуализации. Създателите на националния портал за интелектуална собственост IPBulgaria (Ай Пи България) са щастливи от факта на двадесет (20) годишното съществуване на портала.

Може да харесате още...