Groupon се отказват от марката GNOME

GrouponGroupon, сайт за еднодневни търговски промоции са решили да използват име различно от „Gnome“ за своят нов таблет, специално за търговци. „След допълнителни разговори с обществото за отворен код и фондацията Gnome, решихме да се откажем от заявленията си за регистрация на търговски марки с името ‘Gnome‘; „Ще изберем ново име за новия си продукт.“

Защо се стига до това решение

Фондацията, която управлява софтуерния проект за отворен код GNOME обвинява Groupon в нарушение на търговска марка по отношение на новия им проект “Gnome,” опитва да събере $80,000 от дарения, за да подаде възражения срещу заявени търговски марки, включващи наименованието. От GNOME поставят краен срок 3 декември преди да подадат възражения срещу регистрацията на 10 от 28-те заявени марки.

GNOME, десктоп среда за Linux-базирани операционни системи, е създадена през 1997г под името “GNU Network Object Model Environment.” Акронима вече не се използва, но името на проекта все още е стилизирано с големи букви. От 2006г насам името е регистрирана търговска марка за сваляне на компютърен софтуер за създаване и управление на компютърни настолни компютри, софтуер за графичен потребителски интерфейс, текстообработка, управление на бази данни, използване като електронна таблица, и за софтуерни инструменти и библиотеки, които могат да бъдат използвани за разработване на други софтуерни приложения.

Свое изявление говорител на казва: “От месеци водим разговори с фондацията, за да опитаме да достигнем взаимно приемливо решение, включително алтернативни варианти за брандинг, готови сме да продължим комуникацията. Отношенията ни с обществото за отворен код по-важни за нас от името на продукта.”

Надежда Драгомирова

По материали на ars technica

Може да харесате още...