hfhfhfhfhfh

Groupon се отказват от марката GNOME

GrouponGroupon, сайт за еднодневни търговски промоции са решили да използват име различно от „Gnome“ за своят нов таблет, специално за търговци. „След допълнителни разговори с обществото за отворен код и фондацията Gnome, решихме да се откажем от заявленията си за регистрация на търговски марки с името ‘Gnome‘; „Ще изберем ново име за новия си продукт.“

Защо се стига до това решение

Фондацията, която управлява софтуерния проект за отворен код GNOME обвинява Groupon в нарушение на търговска марка по отношение на новия им проект “Gnome,” опитва да събере $80,000 от дарения, за да подаде възражения срещу заявени търговски марки, включващи наименованието. От GNOME поставят краен срок 3 декември преди да подадат възражения срещу регистрацията на 10 от 28-те заявени марки.

GNOME, десктоп среда за Linux-базирани операционни системи, е създадена през 1997г под името “GNU Network Object Model Environment.” Акронима вече не се използва, но името на проекта все още е стилизирано с големи букви. От 2006г насам името е регистрирана търговска марка за сваляне на компютърен софтуер за създаване и управление на компютърни настолни компютри, софтуер за графичен потребителски интерфейс, текстообработка, управление на бази данни, използване като електронна таблица, и за софтуерни инструменти и библиотеки, които могат да бъдат използвани за разработване на други софтуерни приложения.

Свое изявление говорител на казва: “От месеци водим разговори с фондацията, за да опитаме да достигнем взаимно приемливо решение, включително алтернативни варианти за брандинг, готови сме да продължим комуникацията. Отношенията ни с обществото за отворен код по-важни за нас от името на продукта.”

Надежда Драгомирова

По материали на ars technica

Може да харесате още...