GOOGLE почете българския учен д-р Стамен Григоров

google

Снимка: google.com

Чрез една от своите ежедневни „драскулки“ (doodles) Google почете 142-ия рожден ден на българския лекар и микробиолог д-р Стамен Григоров. Той е първият учен, открил бактерията, необходима за ферментацията на киселото мляко. Григоров също така е допринесъл за разработването на първата в света ваксина срещу туберкулоза.

Стамен ГригоровGoogle разказват подробно за живота и постиженията на д-р Стамен Григоров. Стамен Григоров е роден през 1878 г. в село Студен извор в Западна България. Запален е по науката от малък и получава докторска степен от Медицинския университет в Женева, Швейцария. След сватбата си през 1904 г. Григоров се завръща в университета, за да работи като асистент.

Като спомен за дома, съпругата на Григоров му изпраща няколко характерни български храни, включително кисело мляко. Заинтригуван от известните ползи за киселото мляко за здравето, Григоров решава да го изследва подробно. След хиляди експерименти, през 1905 г. той най-накрая намира това, което търси: микроорганизъм, който предизвиква ферментацията на киселото мляко. По-късно бактерията е преименувана на Lactobacillus bulgaricus в чест на родината на Григоров.

През 1906 г. той публикува новаторски труд, демонстрирайки първата употреба на пеницилинови гъби срещу туберкулоза. Д-р Григоров продължава изследванията си и работи като лекар през останалата част от живота си, спасявайки хиляди животи.

Драскулките (doodles) са забавните, изненадващи и понякога спонтанни промени в логото на Google, с които се честват празници, годишнини и живота на известни хора на изкуството, пионери и учени. Началото на концепцията за google „драскулките“ е през 1998г и от тогава са създадени над 4000 от тях.

Източник: GOOGLE

Може да харесате още...