Google купува патенти

google-logoВ началото на тази седмица Google обяви пускането на нова експериментална програма, която ще позволи изкупуването на патенти от компании и други притежатели на патенти, които са склонни да продават. От компанията се надяват, че с новия си проект ще нормализират патентния пазар, който сега е изпълнен с патентни тролове и съдебни процеси.

На новия онлайн портал, чието функциониране се предвижда да бъде между 8 и 22 май 2015г., патентопритежателите ще могат да обявят патентите, които биха продали и съответната цена. Ако Google реши да купи даден патент, сделката ще бъде осъществена във възможно най-кратък срок след първоначалната проверка на контрагента. От компанията очакват, че всички продали своите патенти, ще получат парите си към края на август посредством ACH банков трансфер.

Важна подробност е, че портала ще бъде отворен само за патенти от САЩ.

От Google дават да се разбере, че програмата засега е само експеримент, тя е част от проект за патентните адвокати на компанията, който им дава възможност да отделят част от времето си и да работят по неофициални програми, които могат и да не продължат в бъдеще, но могат и да дадат начало на нова насока в дейността на Google.

Според някои коментатори, програмата е добър начин за Google да разберат какви патенти се намират в момента на пазара, да добият представа има ли от какво да се притесняват. Още повече, че това няма да струва почти нищо на компанията, тъй като тя най-вероятно ще бъде залята от предложения. Продавачите може и да не получат добра цена за своите патенти поради ограничения срок на програмата, който няма да им позволи да преговарят дълго време.

Трудно е да се определи, дали да продадат патентите си на Google ще бъде правилен избор за притежателите на патенти или напротив, те трябва да опитат и други начини. На своя сайт Google обясняват, че не се знае все още колко средства ще бъдат изразходени за купуването на патенти, тъй като няма ясното какъв ще бъде интересът към предложението.

С патентите, които Google придобие, компаният ще продължи да действа както с досегашните патенти от своето обширно портфолио, включително лицензиране към други лица. В допълнение, компанията казва, че като част от споразумението си с Google, продавачите ще могат да запазят лиценза към своя патент.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...