Google набира юристи и експерти по патентно право

патентно правоЗа никого не е тайна, че Google търси нови патенти, с които да обогати портфолиото си. Команията наскоро загуби търг за 6000 мобилни и безжични патента на Nortel от консорциум, в който участват технологични компании като Apple, Microsoft, RIM и Sony. В същото време Google контролира пакет от около 1000 патента, който е малък в сравнение с този на неговите конкуренти. Компанията в момента притежава общо 701 патента, докато Microsoft е заявил 3 121 през изминалата година. Именно, защото Google не притежава голям брой патенти, той ще продължава да е уязвим от патентните дела спрямо него.

Това е може би една от причините в команията да бъдат наемани патентни адвокати, чиновници и правни експерти. В страницата с обяви за правни позции, Google е публикувал и шест обяви за патентен агент, съветник, лице, което да изготвя списъка на делата за разглеждане, адвокат за разрешаване на патентни спорове, асистент на адвокат и стратегически мениджър по лицензирането и придобиване на патенти.

Освен, че търси нови възможности за придобиване на патенти, Google в момента е подсъдим по делото “Oracle”. През август Oracle заведе дело срещу Google относно операционната му система Android. Те твърдят, че Google е нарушил 7 патента на Java свързани с операционната й система и виртуалната машина Dalvik. Ако изходът от делото е благоприятен за Оracle, Google ще трябва да им изплати десетцифрена сума.

Изготвил: Иванна Вълчева

Източник: http://techcrunch.com

Може да харесате още...