База данни за права на интелектуална собственост – последни посещения за годината

EDBНяколко седмици след като екипите на Базата данни за права на интелектуална собственост (Enforcement Database (EDB)) успешно посетиха Литва, те отново се върнаха в региона на Балтийско море, за да гостуват работно на Латвия и Естония. Непосредствено преди коледните празници, местните ведомства за интелектуална собственост успяха да вместят експертите от Европейската обсерватория за нарушения на правата на интелектуална собственост в своя много натоварен график при приключването на годината.

И в двете страни, участници в срещите бяха представители на митниците, полицията и частния сектор. Резултатът от семинарите е положителен и Латвия и Естония вече с нетърпение очакват да започнат използването на EDB.

По-рано тази година подробно представихме базата данни за права на интелектуална собственост, която представлява инструмент, който помага на правоприлагащите органи да разпознават фалшиви стоки. EDB съдържа информация за продукти, на които е предоставено право на интелектуална собственост, като регистрирана търговска марка или промишлен дизайн.

Полицейски и митнически служители от 28-те държави-членки имат достъп до този инструмент, за да преглеждат информация и подробности за продукта, което ги улеснява при идентифицирането фалшификати. Базата данни е одобрена от Европейската комисия, която се е съгласила да я свърже със защитената мрежа на митниците в ЕС. EDB е изградена в съответствие със стандартите за сигурност, които най-често се използват от банките.

Източник: OHIM

Може да харесате още...