Награди DesignEuropa — отличаване на постиженията в областта на дизайна в ЕС

дизайнВече могат да се изпращат кандидатури за първото издание на конкурса DesignEuropa, организиран от Службата за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM), най-голямата агенция за интелектуална собственост в ЕС. Наградите DesignEuropa отличават постижения в областта дизайн и управление при разработване на дизайни сред собствениците на регистриран дизайн на Общността (РДО), било то физически лица, които притежават права на интелектуална собственост, МСП или големи предприятия.

РДО е единно право на интелектуална собственост, което се предоставя от Службата и е валидно за ЕС-28. От създаването на OHIM през 2003г. в Службата са постъпили близо един милион дизайни от фирми и физически лица в ЕС и от различни части на света.

Наградите DesignEuropa се присъждат в три категории: промишленост (фирми с повече от 50 служители и/или оборот над 10 милиона евро); малки и средни предприятия (фирми с персонал под 50 души и/или оборот под 10 милиона евро или фирми, учредени след 1 януари 2013г.), както и специална награда за цялостен принос.

Срокът за подаване на кандидатури е до 15 юли 2016г. Формулярите за кандидатстване и номиниране, както и правилата и условията за участие, могат да се намерят в раздела „Награди DesignEuropa“ на уебсайта на ОHIM. Финалистите ще бъдат обявени през октомври 2016г., а церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 30 ноември 2016г. в Милано, Италия.
Наградите се присъждат в сътрудничество с Италианската служба за патенти и марки. (Ufficio Italiano Brevetti e Marchi).

Дизайнът е основният фактор за иновации и растеж. Съвместен доклад на OHIM и Европейското патентно ведомство (EPO) показва, че икономическите отрасли, които се характеризират с висока степен на регистрация на дизайни, създават 12 % от всички работни места в ЕС и почти 13% от БВП на ЕС, а фирмите, които притежават дизайни, имат приходи, средно, с 31% (на служител) по-високи от фирмите, които не притежават дизайни.

Прессъобщение на Служба за хармонизация във вътрешния пазар

Може да харесате още...