DesignClass и TMClass с нови учатващи страни от юли 2020г.

DesignClassОт 13 юли 2020г., Черна гора официално стана част от DesignClass.

Присъединяването е  в следствие на програмата за международно сътрудничество, управлявана от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) заедно с нейните международни партньори.

DesignClass има за цел да предостави на своите членове хармонизирана база данни, инструмент за търсене в нея, както и обща практика относно означенията на продуктите. Една от възможностите, които DesignClass предлага е превод на продуктовите означения на 28 различни езика.

За създаването на хармонизираната база данни (HDBPI) първоначално е използвано десетото издание на Локарнската класификация на промишлените дизайни. За да се разшири обхвата ѝ, са добавени базите данни с продуктови означения от Германия, Франция, Румъния, Великобритания и др.

С решението на Черна гора да се присъедини към Design Class, в инструмента вече има общо 36 ведомства за интелктуална собственост. Девет са ведомствата извън ЕС, които използват хармонизираната база данни (HDBPI).

Доминиканската република и Сейнт Китс и Невис станаха част от TMclass на 27 юли 2020г.

Присъединяването им е резултат от проекта за интелектуална собственост и иновации CARIFORUM, финансиран по 11-ия Европейски фонд за развитие и прилаган от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

TMClass е инструмент за търсене на стоки и услуги с цел по-добра закрила на търговски марки. Това е интерфейсът, който осигурява достъп до хармонизирана база данни, представляваща общ списък на стоките и услугите в ЕС. TMClass обединява класификационните бази данни на всички европейски и международни ведомства за интелектуална собственост.

Доминиканската република ще използва хармонизираната база данни (HDB) за стоки и услуги на TMClass. Сейнт Китс и Невис ще се присъедини към инструмента със списък с общи термини между HDB и Мадридските стоки и услуги на СОИС (MGS).

Към настоящия момент в ТМClass има 10 ведомства за интелектуална собственост от неевропейски държави, които използват базата данни. Общият брой на участващите национални и регионални ведомства вече е 80. Хармонизираната база данни (HDB) на TMClass включва в себе си повече от 78 000 термина и е най-голямата класификационна база данни в света като всички включени термини са налични на всички официални езици в Европейския съюз.

Може да харесате още...