Cartier опитват да блокират уеб страници, нарушаващи марки на компанията

cartierЛуксозният бранд Cartier е в очакване на решение на Европейския съд, което да задължи доставчици на интернет услуги да блокират уеб страници, за които от Cartier твърдят, че използват лога на компанията, защитени като търговски марки, най-вече за да продават фалшиви стоки.

За разлика от други подобни случаи, тук компанията е поискала блокирането на уеб страници заради използването на търговски марки, а не поради нарушение на авторски права.

Организацията Open Rights Group обаче е изразла своята загриженост относно предприетите правни действия, които според тях биха могли да доведат до ограничаване свободата на словото. Представител на организацията дава следния пример: “Ако жалбата на ищците бъде удовлетворена, постановлението може да се използва като основа за предявяване на искове за блокиране, които противоречат на обществения интерес.” От Open Rights Group посочват, че съгласно тази евентуална нова практика, цял уеб сайт може да бъде блокиран заради неправомерните действия на няколко отделни търговци например. Също така, правопритежател може да заплаши, че ще подаде иск за съдебна възбрана с претекст предполагаемо нарушение, когато реално става въпрос за нежелана критика.

Съдия Джъстис Арнолд е поискал да му бъдат представени становища относно това как правата на легитимни потребители в интернет ще бъдат засегнати от възбрани срещу фалшификатори. Засега от Cartier отказват коментар.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...