Benoît Battistelli : IP тържество в Прага

EPO

Снимка: EPO

След лятната ваканция, аз съм изключително доволен да започна с отчитане на честването на 95-годишнината от Чешкото патентно ведомство, което се проведе миналата седмица в Прага в присъствието на много личности, включително заместник-председателя, министъра на търговията и промишлеността, ръководителите на WIPO (Световната организация за интелектуална собственост), OHIM ( Ведомство за хармонизация на вътрешния пазар), и няколко патенти ведомства от Европа, както и представители от света на бизнеса и академичните среди. Това събиране показва динамиката на това добре свързано и активно ведомство.

Впрочем, Република Чехия има доста голяма традиция в промишлеността и производството. Доста невероятно е, че подводното витло за лодки е изобретено от чешки горски надзирател, M.Josef Ressel,  който е подал заявка за патент през 1826 г., и е бил предоставен патент една година по-късно. Това говори много за креативността на тази страна! Не е толкова изненадващо, че Патентното ведомство е създадено през 1919 г., което показва, че това е било приоритет за новосъздадената държава от Чехословакия след Първата световна война.

Чешкото патентно ведомство се присъединява към EPO през 2002 г., и се е утвърдило като надежден партньор в рамките на Европейската патентна мрежа. За около 6 години, неговия председател M.Josef Kratochvil, ефикасно оглавява Специализираната комисия на Административния съвет към EPO (Европейското патентно ведомство), който съветва АС за всички основни IP проекти. Неговия мандат е подновен през юли миналата година за още 3 години. Освен това заявките за европейски патенти от чешки фирми са скочили с 26,5 % през 2013 г., в сравнение с предходната година.

Една от най-обсъжданите теми в Чехия , свързана с патенти, се отнася до Пакета за единен патент, и по-специално ратификация на международния договор за създаването на Единен патентен съд. Забелязал съм, че националния дебат често се фокусира върху икономическата оценка във връзка с прилагането на Единен патент и Единен патентен съд, което винаги е трудна задача.

Важен елемент за началото на Единния  патент, е ратификацията му от страна на Германия и Великобритания. Тяхната ратификация със сигурност ще стимулира други участващи държави, с цел да се достигне кворум от 13 държави-членки в следващите месеци.

Пожелавам на Чешкото патентно ведомство да възобнови нейното активно участие в Европейската патентна мрежа.

Benoît Battistelli- Председател на Европейското патентно ведомство

 

Може да харесате още...