92 обаждания на телефона на потребителя

92 обаждания на телефона на потребителя в КЗП през Великденските празници Комисията за защита на конкуренцията92 обаждания на телефона на потребителя в КЗП през Великденските празници

92 обаждания постъпиха на телефона на потребителя 0700 111 22 в Комисията за защита на потребителите (КЗП) през четирите почивни дни от 10 до 13 април. Едва 1/4 от тях са свързани с рекламации на стоки и услуги. Потребителите са насочени да подадат писмени жалби, придружени с необходимите документи, за да бъдат извършени проверки по случаите. Сред дефектните стоки, за които гражданите сигнализираха, са електрическа кана за пречистване на вода; мобилен апарат, който дава един и същи дефект след три поредни рекламации, удовлетворени чрез ремонти; дамски сребърни обеци, които са проявили дефект седмица след покупката и др.

На телефона на потребителя са дадени и 23 консултации. В два от случаите гражданите са се интересували каква е възможността да върнат на търговеца закупени мини-система и телевизор, които нямат дефекти. Потребителите са информирани, че според разпоредбите на Закона за защита на потребителите връщането на стоки без дефект е възможно единствено в случай, че са закупени от онлайн магазин или извън търговски обект. При пазаруване от т.нар. традиционни магазини търговците не са задължени да приемат обратно вече продадени продукти без дефект, тъй като потребителят е имал възможността да се запознае предварително със съществените и реални характеристики на стоката преди да вземе решение за покупката, докато при интернет магазините и сделките извън търговски обект това не е така.
Консултации са дадени и на потребител, на който му е бил продаден лаптоп с различни от оферираните характеристики; на клиент, на който не му е било разрешено да закупи консервни кутии над определено количество, без клиентите на обекта предварително да са предупредени за поставеното от търговеца ограничение и др.

Останалите 45 обаждания на телефона на потребителя са за подаване на сигнали по проблеми, които касаят правомощията на други специализирани органи, към които ще бъдат препратени за предприемане на действия по компетентност.

Може да харесате още...