39 заявки за нов сорт орхидея само за периода януари-март 2021

нов сортСвидетелство за нестихващ интерес към орхидеите намираме в статистическата информация, периодично публикувана от Службата на Общността за сортовете ратения CPVO. Според данните, оповестени в Twitter профила на организацията, само за първото тримесечие на 2021г са подадени 39 заявки за нов сорт орхидея.

Припомняме, че сертификат за нов сорт растение се предоставя, когато той е нов, различен, хомогенен и стабилен. Сортът трябва, освен това, да има сортово наименование, което да се свързва с неговото генерично обозначение и да служи за идентифицирането му. Наименованието може да се състои от една или две думи или от комбинация от думи, букви и число, но не повече от четирицифрено число.

Службата на Общността за сортовете растения CPVO прилага система за защита на правата на сортове растения, създадена от Европейската комисия. Системата позволява да се предоставят права на интелектуална собственост за растителни сортове, валидни в целия Европейски съюз.

Орхидеи

Орхидеите (Orchidaceae) са разнообразно и широко разпространено семейство цъфтящи растения, с цветове, които често са цветни и ароматни. Орхидеите имат около 28 000 регистрирани понастоящем сорта, разпределени в около 763 рода.

Много сортове орхидеи имат символична стойност. Например, Cattleya mossiae е националното цвете на Венецуала, докато Cattleya trianae е националното цвете на Колумбия. Орхидеите, произлизащи от Средиземноморието, са изобразени на Ara Pacis (Олтар на мира, издигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е.) в Рим. Възложен е от Сената на 4 юли 13 г. и е осветен на 30 януари 9 пр.н.е. До момента това е единственият известен екземпляр на орхидеи в древното изкуство и най-ранният в европейското изкуство.

Може да харесате още...