DIGI PAY 2023 – Иновации за сигурни и бързи разплащания

Иновации за сигурни и бързи разплащания – на DIGI PAY 2023 на 5 октомври в Интер Експо Център

С промените в директивата за плащанията или както често се нарича PSD3 се цели да се постигнат по-сигурни и достъпни плащания. Днес всеки ползва двуфакторна идентификация за удостоверяване на услуги и при разплащания. Но все още малко се знае за отвореното банкиране, което също беше въведено с директивата. То дава възможност на трети страни да получат достъп до сметките и финансовите ни данни. Една от основните причини да не се използва от всички потребители е, че не се положиха достатъчно усилия да се разясни, че достъпът до тези данни не е безграничен.

Благодарение на отвореното банкиране вече 70% от счетоводните софтуери у нас следят автоматизирано и лесно движенията на банковите сметки от различни банки. Успешно управлене на разходите на основата на отворено банкиране използват иновативни компании като първият български еднорог Payhawk. В областта на плащанията, когато са организирани през отворено банкиране имате много по-бърза, сигурна и по-ценова ефективна услуга. Например, едно плащане от клиент към онлайн търговец може да бъде между 2 и 5 пъти по-рентабилно за търговеца.
Повече за промените в PSD3 и как те ще повлияят на българските банки и финансови институции ще коментира на живо Маркус Метшитцер, Генерална дирекция за финансова стабилност, финансови услуги капиталови пазари в Европейската комисия.

За първи път конференция в България засяга и темата за прането на пари.

Заедно с темите отворено банкиране и предотвратяване на измами, за първи път конференция в България засяга и темата за прането на пари. Борба с прането на пари – нов надзор Европейска агенция AMLA ще е фокус в изказването на Ева Мария Попчева, евродепутат от Испания, част от групата Обнови Европа в Европейския парламент. За предотвратяване на измами и използване на изкуствен интелект ще сподели Ева Майдел, евродепутат от Групата на ЕНП в Европейския парламент. Традиционно за актуалните измами ще говори Светлин Лазаров, ръководител на отдел „Дигитални анализи и киберразузнаване“ към Дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП- МВР Ще се включи и Анелия Тодорова, началник на отдел „Изпиране на пари“ в ГДБОП-МВР. С нея ще говорим за тенденциите и предизвикателствата в сферата на противодействието на изпирането на пари и използване на дигитални плащания и възможностите за публично-частно партньорство.

Как ще се прилага схемата за електронна идентификация и защита на данните у нас

Конференцията ще приключи с финалнo обобщение дискусия с министъра на електронното управление Александър Йоловски за схемата за електронна идентификация, законодателството в Европа и начинът, по който ще се приложи у нас. Ще отговорим на въпросите какви са задълженията на България за въвеждане на дигиталния портфейл, какви нови услуги ще бъдат създадени, каква преносна среда е необходима за защита на данните?


На конференцията ще представим и каузата с Центъра за безопасен интернет, единствената професионална организация, която защитава децата в Интернет и развива техните умения и устойчивост към онлайн рисковете. Центърът обучава родители и учители как да учат децата да разпознават рисковете и да се справят с тях. Единственият у нас Консултативен телефон за онлайн безопасност  124 123. С всяко дарение помагаме на Центъра да обучи още едно дете как да се пази в интернет. Правим това чрез плащане сметка към сметка на основата на отворено банкиране с платформата IrisPay, за да видим напрактика как отвореното банкиране се прилага у нас. Дарете с линк: https://paybyclick.irispay.bg/#/payment/link/588e5adb8a934edf80560d7286c725de.

Може да харесате още...