26 АПРИЛ- СВЕТОВЕН ДЕН НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ


26 априлПрез октомври 1999 година Генералната Асамблея на Световната организация за интелектуална собственост одобрява идеята за избирането на специален ден, на който световната общественост да отдаде почит на научните и артистични среди, както и на институциите и експертите в областта на интелектуалната собственост. Генералният директор на СОИС е натоварен със задачата да проведе консултации сред държавите членки, за да се избере най-подходящата дата и да се разработи концепцията за отбелязването този ден.

Сред предложените дати са 14 април, 8 май, 6 юли. Но най-подходящо се оказва предложението на Китай и Алжир международният ден на интелектуалната собственост да се отбелязва на 26 април- датата, на която Конвенцията за учредяване на СОИС влиза в сила през 1970г. Решението е взето официално на годишната среща на СОИС през септември 2000г. В него се казва, че това е ден, на който се провеждат мероприятия, подчертаващи важността и практическата нужда от интелектуална собственост и се насочва вниманието на обществото към сферата интелектуалната собственост.

Всяка година СОИС избира мото, под което преминават честванията по цял свят. Първата година те преминават под наслов: „Да градим бъдещето днес” (Creating the Future Today). През годините лозунгът винаги е бил насочен към подчертаване значението на съзидателността и творческия заряд:

          

          2002г „Насърчаване на творчеството“

          2003г. „Направи интелектуалната собственост част от своя живот”

          2004г. „Насърчаване на творчеството

          2005г. „Мисля, фантазирам, творя”

          2006г. „Интелектуалната собственост започва с една идея”

 

Отбелязването на Международния ден на интелектуалната собственост (26 април) и тази година ще премине под мотото „Насърчаване на творчеството”.

Може да харесате още...