Навършват се 20 години от първия регистриран Промишлен дизайн на общността

RCD

Промишлен дизайн на общността или Registered Community Design или RCD – това е революцията на начина, по който предприятията защитават своите дизайни на пазара на Европейския съюз.

Тази година се навършват две десетилетия от първия регистриран промишлен дизайн на общността.

Ролята на RCD за насърчаване на иновациите и творчеството в Европейския съюз е безспорна.

Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) отворя врати за регистрация на нови дизайни на Общността през 2003 г. Преди това предприятията е трябвало да преминат през тромав и скъп процес за регистриране на своите дизайни във всяка страна от ЕС поотделно. С процедурата за RCD дизайнът се защитава във всички държави-членки на ЕС с едно подаване. Сега процесът по регистрация е бърз, хармонизиран и качествен.

Първият регистриран дизайн на Общността е на японската фирма Casio Computer Company. На 1-ви януари 2003 г. Casio подават заявление за регистриране на дизайна на техните известни калкулатори. На 1 април 2003 г. дизайнът е регистриран. От тогава до сега Casio са кандидатствали за 599 дизайна в EUIPO, които включват електронни устройства като цифрови фотоапарати, електронни пиана, телефони, часовници, както и различни модели на техните популярни калкулатори.

Бързо ги последват и други фирми. Някои от най-интересните заявления за регистрация са на: химикалка, чифт дънки, къси панталони и дори играчка количка Porsche … и някои емблематични дизайни като Bialetti Moka, Vespa от Piaggio и символа на Формула 1.

В момента EUIPO регистрира приблизително 100 000 дизайна годишно. През изминалата 2022 г. са получени около 106 000 дизайна, а рекордът държи 2021 г. с почти 115 000 дизайна.

Регистрирания промишлен дизайн на общността е  ценно право на интелектуална собственост, което е в основата на европейската икономика.

За да подчертае най-добрите дизайни сред всички заявления за дизайн, получени в EUIPO, на всеки две години те присъждат наградите DesignEuropa. Така се признават високите постижения в промишления дизайн и неговото управление и се подчертава важността му в днешния свят. Четвъртото издание на наградите ще се проведе в Берлин през септември 2023 г.

EUIPO video – 20 years of the first registered Community design application

Може да харесате още...