Световен ден на потребителите

15 март – Световен ден на потребителите, kzp15 март – Световен ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат.
На този ден преди 53 години за първи път са формулирани основните права на потребителите:

 • Правото на безопасност.
 • Правото на информация.
 • Правото на избор.
 • Правото да бъдеш чут.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права:

 • Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.
 • Право на неподвеждаща реклама.
 • Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.
 • Право на договори без неравноправни клаузи.
 • Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни.
 • Право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.
 • Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

През тази година по повод отбелязването на 15 март Комисията за защита на потребителите предвижда две инициативи.

15 март, 11.00ч., БТА – Пресконференция за представяне и коментар на резултатите от контролната дейност на Комисията за защита на потребителите през 2014г.
В пресконференцията ще вземат участие Европейският потребителски център – България и Асоциация „Активни потребители”.

13 март, 11.00ч., НДК, зала 3 – Отрита приемна на предаването „Потребителската кошница“ по БНТ 2 и кампанията на същия канал на телевизията „Купувам българско“ с участието на експерти на Комисията за защита на потребителите, ЕПЦ-България, Асоциация „Активни потребители”, студенти юристи от проекта „Правата ми БГ“, зрители на БНТ и потребители. Целта на събитието е да се популяризират Световният ден, правата на българските потребители, да се предоставят полезни информационни материали, да се дадат безплатни консултации на посетителите относно потребителските им права и гражданите да изкажат свое мнение по темата.
За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.

Може да харесате още...