1 милион дигитализирани търговски марки и дизайни

търговски марки и дизайниЗабележителния брой от 1 милион цифровизирани файлове на търговски марки и дизайни е постигнат на 7 юли 2021 г. във Финландското ведомство за патенти и регистрации (PRH). Общият брой на дигитализираните страници вече е приблизително 18 милиона.

ECP5 Capture and Store Historical Files е проект за европейско сътрудничество, който има за цел да дигитализира хартиените досиета в службите на ЕС за интелектуална собственост, за да позволи лесен и бърз достъп до документация и данни, свързани с търговски марки и дизайни.

През последните 5 години 11 национални ведомства по интелектуална собственост са участвали в проекта за цифровизация, включително Финландското ведомство за патенти и регистрации. Други офиси като Ведомството за индустриална собственост на Словашката република (SKIPO) се присъединиха наскоро.

Това постижение е резултат от работата на екипите за изпълнение в България, Естония, Гърция, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Словения, Словакия и Финландия, както и Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO.

Началото на проекта за дигитализиране на търговски марки и дизайни

Първата група ведомства за интелектуална собственост започнаха цифровизацията през 2017 г. По това време Мрежата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPN) имаше ограничен опит с анализи на големи данни и машинно обучение. Днес тези бариери вече не съществуват и Мрежата се възползва максимално от новите технологии за въвеждане и управление на големи обеми висококачествени данни.

Проектът ECP5 не е самостоятелен. Резултатите, географското покритие и данните са от ключово значение за други проекти за европейско сътрудничество като IMAS, Desktop Decision и Case Law Repository, както и за утвърдени инструменти за търсене като TMview и DesignView.

Източник: Служба на ЕС за интелектуална собственост EUIPO

Може да харесате още...