Фалшиво лекарство Ozempik (семаглутид) – предупреждение на СЗO!

OzempikНа 19 юни 2024 г. Световната здравна организация (СЗО) предупреди за появата на фалшивото лекарство Ozempik и рисковете от консумацията на този фалшив продукт.

Какво е Ozempik и за какво служи?

Лекарството Ozempik съдържа активното вещество семаглутид, което помага на организма да намали високите концентрации на кръвна захар и може да бъде полезно за профилактика на сърдечни заболявания. Въпреки това, това лекарство често се злоупотребява от здрави хора, без одобрението на лекар, за да отслабнат.

Защо това лекарство е фалшифицирано?

Внезапната популярност на Ozempik сред обществеността като средство за подпомагане на отслабването доведе до повишено търсене на това лекарство, което допълнително доведе до появата на фалшиви копия, които най-често се продават в Интернет.

Рискове за здравето

Установено е, че фалшивите писалки за инжектиране Ozempik съдържат инсулин вместо семаглутид, което излага пациентите на риск от хипогликемия (много ниска кръвна захар), която може да бъде животозастрашаваща. В редица случаи хората, използвали фалшив Ozempik, бяха спешно хоспитализирани, а някои от тях изпаднаха в кома.
Всички фалшифицирани лекарства са високорискови за употреба, тъй като често съдържат различни съставки от оригиналното лекарство, недостатъчно количество активно вещество или вредни съставки, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Нелегална продажба по интернет

Най-често срещаният начин за продажба на фалшиви лекарства е чрез интернет. По данни на СЗО всяко друго лекарство, продавано в интернет, е фалшиво. В Сърбия продажбата на лекарства по интернет е забранена със закон.

Препоръка за граждани

Не купувайте лекарства онлайн, дори и да не се продават редовно в аптеките поради недостиг.
Ако подозирате, че лекарството, което сте приели, е фалшиво, свържете се с Вашия лекар, инспекцията на Министерството на здравеопазването или Агенцията по лекарствата и медицинските изделия.

https://www.who.int/news/item/19-06-2024-medical-product-alert-n-2-2024–falsified-ozempic-(semaglutide)

Може да харесате още...