Рецепти с продукти с географски означения – България
В последния ден на 2020г ви представяме рецепта, вдъхновена от естествената сладост на Странджанския манов мед, притежаващ защитено наименование за произход.
Странджанският манов мед е дъбов горски мед, произвеждан в защитените гори на Странджа планина в Южна България. Регионът е прочут със своето екологично богатство.
Медът се добива в разгара на лятото, когато благодарение на хармоничното взаимодействие между горската флора и фауна се образува мана — сладко вещество, събирано от медоносните пчели.
Медът е тъмнокафяв със зеленикав оттенък — цветове, които напомнят за неговия произход в дъбовите гори.
Съставки
За салатата
- 2 топки сирене бурата
- 300 гр спаначени листа, измити
- 4 малки глави жълто и червено цвекло, нарязани на кръгчета
- 6 моркова, разполовени по дължина
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. Странджански манов мед
- сок от ½ лимон
- сол, черен пипер и пресен риган
За дресинга
- 4 с.л. зехтин
- сок от ½ лимон
- 1 скилидка чесън, счукана
- 1 с.л. Странджански манов мед
- сол, черен пипер
Ето как да приготвите салатата:
Защитено наименование за произход (ЗНП) Странджански манов мед /Манов мед от Странджа
ЗНП арантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион. Странджанският манов мед в много голяма степен е продукт на природната среда. Производственият процес е неразривно свързан с взаимодействията между флората и фауната на горската екосистема.
В сравнение с повечето видове нектарен мед Странджанският манов мед има наситен цвят и леко горчив вкус, които се дължат предимно на микрофлората в маната. Съставът на маната също така води до изобилие на микроелементи, като калий, магнезий и литий, както и до високо съдържание на антиоксиданти.
Повече за процеса на производство можете да научите от сайта на Европейската комисия.