Регламент за изпълнение (ЕС) № 1370/2011 на Комисията от 21 декември 2011 г. за вписване на название в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания [ Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) (ЗГУ)]
Горнооряховски суджук
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ,
като взе предвид Договора за функционирането на Европейския съюз,
като взе предвид Регламент (ЕО) № 510/2006 на Съвета от 20 март 2006 г. относно закрилата на географски указания и наименования за произход на земеделски продукти и храни (!), и по-специално член 7, параграф 4, първа алинея от него,
като има предвид, че:
(1) В съответствие с член 6, параграф 2, първа алинея от Регламент (ЕО) № 510/2006 заявката за регистрация на названието „Горнооряховски суджук“ (Gornooryahovski sudzhuk), подадена от България, бе публикувана в Официален вестник на Европейския съюз (2).
(2) В съответствие с член 7, параграф 3, буква в) от Регламент (ЕО) № 510/2006 Кипър изпрати мотивирано възражение.
(3) С писмо от 31 януари 2011 г. Комисията призова засегнатите страни да постигнат споразумение помежду си. Споразумението бе постигнато в рамките на шест месеца и Кипър оттегли възражението си на 22 юли 2011 г.
(4) Следователно наименованието следва да бъде включено в регистъра,
ПРИЕ НАСТОЯЩИЯ РЕГЛАМЕНТ:
Член 1
Регистрира се названието, посочено в приложението към настоящия регламент.
Член 2
Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.
Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави- членки.
Съставено в Брюксел на 21 декември 2011 година.
За Комисията Председател José Manuel BARROSO
ПРИЛОЖЕНИЕ
Земеделски продукти, изброени в приложение I към Договора, предназначени за консумация от човека:
Клас 1.2. Месни продукти (варени, осолени, пушени и др.)
БЪЛГАРИЯ
Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) (ЗГУ)
Българската агенция по безопасност на храните осъществява официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер в съответствие с Наредба № 6 от 5 май 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.
Храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ) описва специфичен продукт или храна, който:
а) е резултат от начин на производство, преработка или състав, които съответстват на традиционна практика за този продукт или тази храна, или
б) е произведен от суровини или съставки, които традиционно се използват за него.