Наредба за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на промишлен дизайн

Глава първа. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Наредбата урежда начина на оформяне и реда за подаване и експертиза в Патентното ведомство на заявки за регистрация на промишлен дизайн, наричани по-нататък „заявките“.

Чл. 2. (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г.) (1) В една заявка могат да се включат един или няколко дизайна.

  • Когато заявката се отнася до няколко дизайна, продуктите, в които са включени или към които са приложени дизайните, е необходимо да принадлежат към:
    1. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г . ) един клас н а Международната класификация н а промишлените дизайни съгласно Спогодбата от Локарно, или
    2. един и същ комплект, или
    3. композиция от изделия.
  • Когато множествената заявка се отнася до орнаменти, за продуктите, в които са включени или в които са приложени дизайните, не се прилагат условията по ал. 2.

Глава втора. ОФОРМЯНЕ И ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВКА

Раздел I. Подаване на заявка

Чл. 3. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Заявката се подава по реда, посочен в чл. 31, а. 1 от Закона за промишления дизайн (ЗПД).

  • (Доп. – ДВ, бр. 14 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато заявката е подадена по факса или по електронен път, оригиналните материали по нея трябва да се представят в Патентното ведомство в едномесечен срок от получаването на факса или електронното копие. Не се приемат по факса заявки за регистрация на дизайн, определен от особеностите на цветовото съчетание. Когато оригиналът не бъде получен в посочения срок, заявката се счита за неподадена, за което се уведомява лицето, което я е подало.
  • (Нова – Дв, бр. 14 от 2006 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Срокът по ал. 2 не се смята за пропуснат, когато подаването на материалите е станало по пощата в срок. За дата на получаване на тези материали се счита датата на пощенското клеймо на изпращащата пощенска станция. Когато тази дата е нечетлива, за дата на получаване се счита датата на постъпване на кореспонденцията в Патентното ведомство.

Раздел II.

Изисквания към заявката

Чл. 4. (1) Заявката съдържа следните документи:

  1. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) искане за регистрация, представляващо изричното волеизявление на заявителя за регистрация на заявения дизайн;
  2. копия от изображенията на дизайна;
  3. документ за платени такси;
  4. пълномощно, когато се подава чрез местен представител по индустриална собственост съгласно чл. 5 от Закона за промишления дизайн (ЗПД), наричан по-нататък „представителя“;
  5. приоритетно свидетелство, когато се претендира за конвенционен приоритет;
  6. кратко описание на особеностите на дизайна – до 100 думи, представено по инициатива на заявителя;
  7. (нова – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)

(2) (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Документите и данните в тях се представят на български език и в срока по чл. 31, ал. 2 ЗПД. Превод на приоритетното свидетелство се представя само при необходимост след поискване от Патентното ведомство.

Чл. 5. (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Заявката за регистрация се подава в един екземпляр по образец на Патентното ведомство и съдържа:

  1. идентификационни данни на заявителя:

а) (изм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г.) когато заявителят е физическо лице, се посочват името, презимето и фамилията, държавата, на която е гражданин, или държавата, в която има постоянен адрес, както и неговият адрес;

б)   (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) когато заявителят е юридическо лице, се посочват наименованието и видът на юридическото лице, националността му, седалището и адресът на управление;

  1. идентификационни данни на представителя, ако е упълномощен такъв – име и адрес;
  2. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) адрес за кореспонденция в Република България – адресът, посочен от заявителя или представителя, на който ще се води кореспонденцията; когато не е посочен такъв адрес, кореспонденцията се води с първото посочено в заявката българско физическо или юридическо лице; когато заявителите са повече от един, те могат да посочат общ адрес за кореспонденция;
  3. претенция за приоритет, ако се претендира за такъв, като при конвенционен приоритет се посочват датата и държавата на предходната заявка, а при приоритет от национална заявка – входящият й номер;
  4. име и адрес на автора или на авторите на дизайна;
  5. брой на дизайните, за които се иска закрила;
  6. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) списък на продуктите, в които е включен или към които е приложен дизайнът, с указание за класификационния индекс по Международната класификация на промишлените дизайни съгласно Спогодбата от Локарно;
  7. изображения на дизайна;
  8. опис на представените изображения;
  9. опис на приложените към заявката документи;
  10. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) искане за отлагане на публикацията на регистрацията съгласно чл. 48а ЗПД;
  11. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г .) името и подписа на з аявителя или на неговия представител; когато заявителят е юридическо лице или едноличен търговец, се посочва и длъжността на лицето, подписало заявката, като се поставя и печат.

Чл. 6. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) (1) Изображенията на дизайна трябва да го представят в един основен изглед и в толкова допълнителни изгледи, колкото са необходими (но не повече от 7) за неговото ясно, пълно и детайлно разкриване. На всяко изображение се отбелязва видът на изгледа, например „основен изглед“, „изглед отзад“, „изглед отгоре“и пр.

  • Когато з аявката включва няколко дизайна, се представят изображения съгласно ал. 1 на всеки от тях. Всеки дизайн трябва да бъде представен с еднотипни изображения – фотографски или графични.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Продуктите, към които е приложен дизайнът, трябва да бъдат представени в позицията, в която те обикновено се използват. Когато дизайнът е приложен към или включен в продукт, който е част от съставен продукт, трябва да се представят изображения само на видимата му част при обичайна употреба.
  • При комплект или композиция от изделия се представят изображения съгласно ал. 1 на комплекта или на композицията в цялост. Към заявка за регистрация на дизайн на комплект или композиция могат да се включат и дизайни на отделните изделия от комплекта.
  • Когато заявката се отнася до опаковка, може да бъде представено изображение на разгъвката на опаковката.
  • Фотографските изображения трябва да са направени при равномерно осветление, върху неутрален фон без странични предмети и без да са ретуширани. Графичните изображения трябва да са контрастни, изчертани с плътни линии и да представят особеностите на дизайна. Изображенията трябва да бъдат представени върху бяла непрозрачна хартия, изпълнени с добро качество, без да съдържат специални ефекти и холограмни знаци, така че да могат да бъдат възпроизведени. Всички особености на дизайна трябва да се открояват ясно.
  • Когато особеностите на дизайна са определени от цветово съчетание, се представят цветни изображения.
  • Когато заявката се отнася до дизайн на печатарски шрифт, изображението му трябва да е изпълнено в размер с височина на знака поне 16 и да съдържа най-малко поредица от всички малки и големи букви от азбуката, от всички арабски цифри, придружени със съответен текст, изпълнен с шрифта, покриващ пет реда.
  • Изображенията на в секи дизайн се номерират последователно с арабски цифри, като с е започва от основния изглед. Ако един дизайн е представен с допълнителни изгледи, всеки изглед се означава, като се посочва номерът на дизайна, след него – точка и поредният номер на изгледа.
  • Изображенията трябва да са с размери, не по-малки от 3/4 см и не по-големи от 14/24 см.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Към заявката се прилагат и по две копия на всяко изображение. На обратната страна на копията на изображенията се изписва номерацията съгласно ал. 9.
  • Към заявката може да е приложено изображението на дизайна и на електронен носител.

Чл. 7. (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Кореспонденцията до Патентното ведомство трябва да съдържа входящия номер на заявката за промишлен дизайн, съответно номера на международната регистрация на дизайн по Хагската спогодба, и подписа на заявителя или на представителя. Когато заявителят е юридическо лице или едноличен търговец, кореспонденцията се подписва от лицето, което го представлява по закон, като се посочват името и длъжността му и се поставя печат на дружеството или едноличния търговец.

  • Кореспонденцията може да бъде изпратена по факс или чрез комуникационно средство, предаващо електронно копие. В тези случаи тя се счита за получена, ако в едномесечен срок от датата на получаване на факса, съответно на електронното копие, в Патентното ведомство се получи оригиналът.
  • Кореспонденцията от Патентното ведомство до заявителя или до неговия представител се изпраща с обратна разписка, която удостоверява датата на получаването й. Когато обратната разписка не се върне в едномесечен срок или кореспонденцията се върне от пощенските служби като недоставена или неполучена, на официалната страница на Патентното ведомство в интернет и на таблото за съобщения в Патентното ведомство се прави публикация за наличието на такава кореспонденция. Публикацията съдържа указание за входящия номер на заявката, съответно регистровия номер на международната регистрация, наименованието на дизайна, името и адреса на заявителя или на представителя, вида на кореспонденцията, действията, които следва да се извършат, и сроковете за тяхното извършване. Сроковете, определени в кореспонденцията, започват да текат от датата на свалянето на публикацията в официалната страница в интернет и от таблото за съобщения.

(4) Когато кореспонденцията до Патентното ведомство е изпратена по пощата, за дата на получаване на тази кореспонденция се счита датата на пощенското клеймо на изпращащата пощенска станция. Ако датата на пощенското клеймо е нечетлива, за дата на получаване се счита датата на постъпване на кореспонденцията в Патентното ведомство.

Раздел III. Представителство

Чл. 8. (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Когато по заявката е упълномощен представител или патентен специалист съгласно § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за представителите по индустриална собственост, приета с Постановление № 137 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 65 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 86 от 1994 г., бр. 41 от 1997 г., бр. 32 от 2003 г. и бр. 69 от 2005 г.), към нея се прилага пълномощно.

  • Пълномощното трябва да съдържа данни за заявителя, данни за представителя, входящия номер на заявката и името на заявителя, съответно номера на международната регистрация и името на притежателя й. Когато е упълномощен патентен специалист, в пълномощното се посочват и номерът, и датата на трудовия му договор.
  • Когато заявителите са няколко и поне един от тях е българско физическо или юридическо лице, упълномощаването на представител не е задължително. В този случай задължително се посочва адрес за кореспонденция в Република България. Когато не е посочен адрес за кореспонденция, тя се води с първото посочено в списъка българско физическо или юридическо лице.
  • Пълномощното се представя по образец на Патентното ведомство или в друга (форма, избрана от заявителя.
  • Когато пълномощното е на чужд език, то трябва да бъде придружено с точен превод на български език.
  • Когато с пълномощното представителят е упълномощен по няколко заявки, се изисква копие от пълномощното за всяка от тях. Верността на копията с оригиналното пълномощно се удостоверява с подписа на представителя.
  • Когато с подаването на заявката са упълномощени повече от един представители с различни адреси, те трябва да посочат един адрес, на който се води кореспонденцията. Ако такъв адрес не е посочен, кореспонденцията се води на адреса на първия посочен представител по индустриална собственост.
  • Когато в хода на производството по з аявката бъде упълномощен втори представител по индустриална собственост, се счита, че е налице оттегляне на пълномощното на първия представител и кореспонденцията се води с новия представител, освен ако в пълномощното е посочено друго.
  • Когато представителят действа чрез преупълномощаване, се представя пълномощното, доказващо, че лицето, което го е упълномощило, има такова правомощие. Пълномощното или заверено негово копие съгласно ал. 6 се прилага към пълномощното на представителя.
  • За оттегляне на упълномощаването Патентното ведомство трябва да бъде уведомено писмено, освен в случаите по ал. 8.
  • За оттегляне на заявката е необходимо изрично упълномощаване на представителя.

Глава трета. ЕКСПЕРТИЗА

Раздел I. Формална експертиза

Чл. 9. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) За всяка заявка, подадена в Патентното ведомство, се проверява дали са изпълнени изискванията на чл. 31, а. 2 ЗПД за установяване дата на подаване.

  • (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Когато изискванията по а. 1 са изпълнени, заявката се вписва във Входящия регистър на Патентното ведомство за заявките за дизайн и на заявителя се съобщава писмено входящият й номер и установената дата на подаване.
  • (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато заявката е подадена по факса или по електронен път и отговаря на изискванията на а. 1, а оригиналът се получи в Патентното ведомство след срока по чл. 3, а. 2, за дата на подаване се счита датата на получаване на оригинаните документи във ведомството. Когато заявката е подадена по факс или по електронен път с черно-бели изображения и отговаря на изискванията на а. 1, а с оригинала се получат цветни изображения, за дата на подаване на заявката се счита датата на получаването в Патентното ведомство на цветните изображения.
  • (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато изискванията на чл. 31, а. 2 ЗПД не са изпълнени, не се установява дата на подаване и заявката се смята за неподадена.

Чл. 10. (1) (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) За всяка заявка с установена дата на подаване се извършват действията по чл. 36, а. 2 ЗПД. Когато плащането на таксите е извършено по банков път, за дата на заплащане се приема датата, на която е заверена банковата сметка на Патентното ведомство. Когато сметката на Патентното ведомство е заверена след изтичане на срока по чл. 36, а. 2 ЗПД, но заявителят представи доказателства, че в 3-дневен срок преди изтичане на срока е наредил дължимата сума, се счита, че таксата е платена в срок.

  • В двумесечен срок от представянето на документа за платени такси за всяка заявка се извършва формана експертиза, като се проверява:
    1. дали заявителят е лице, което отговаря на изискванията на чл. 2 ЗПД;
    2. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) наличието на документите по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 4, 5 и 6 и данните по чл. 5.
    3. дали дизайните, включени в множествена заявка, отговарят на изискванията на чл. 33 ЗПД;
    4. съответствието между броя, описа на представените изображения и техните копия;
    5. дали представените изображения са ясни и изпълнени в съответствие с чл. 6.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато се констатират недостатъци по ал. 2, на заявителя се съобщава за тях и му се предоставя двумесечен срок за отстраняването им. Ако заявителят не отстрани недостатъците, не отговори или възрази неоснователно, се взема решение за прекратяване на производството по заявката.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато се установи, че в искането е посочен представител или патентен специалист, но не е представено пълномощно или то не е надлежно оформено съгласно чл. 8, ал. 2 и 5, или като представител е посочено лице, което не е вписано в регистъра на представителите с правоспособност в областта на дизайна, заявителят или неговият представител се поканва да отстрани констатираните недостатъци в срока по ал. 3.
  • Когато недостатъците по ал. 4 не бъдат отстранени в случаите на задължително представителство по чл. 5, ал. 2 ЗПД, се взема решение за прекратяване на производството. Когато заявителят има постоянно местожителство или седалище в Република България, производството продължава, като кореспонденцията се води директно с него.
  • Когато е претендиран приоритет, отговарящ на изискванията на чл. 35, ал. 2 ЗПД, и в срока по чл. 35, ал. 2, т. 5 ЗПД не е приложен приоритетен документ или не е заплатена такса за приоритет, заявителят се уведомява, че претенцията за приоритет не се уважава и приоритетът на заявката се определя от датата на подаването й в Патентното ведомство.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г .) При р азделяне н а з аявка з а промишлен дизайн р азделените заявки ползват дата на подаване, съответно приоритет на първоначалната заявка, ако те са подадени в двумесечен срок от уведомлението за разделяне, съответно от искането на заявителя за разделяне на заявката, и включват дизайни, съдържащи се в първоначалната заявка.

Чл. 10а. (Нов – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)

Чл. 11. (Отм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.)

Раздел II.

Процедура п о р егистрация (Загл. и зм. – ДВ, б р. 5 2 о т 2 011 г . )

Чл. 12. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) В двумесечен срок след изтичането на срока по чл. 36, а. 3 ЗПД за всяка заявка се извършва експертиза по чл. 3 и чл. 11, ал. 2, т. 1 ЗПД.

Чл. 12а. (Нов – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)

Чл. 13. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Извършва се проучване на материалите по заявката, като се преценява дали дизайнът се отнася до видимия външен вид на продукт или на част от продукт, съгласно чл. 3, а. 1 ЗПД. (2) (Доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Преценява се даи продуктът, към който е включен или към който е приложен дизайнът, може да бъде получен по промишлен или по занаятчийски начин и дали може да се възпроизвежда многократно по смисъла на чл. 3, ал. 2 ЗПД. Продуктите, получени при многократно възпроизводство, трябва да съдържат всички особености на дизайна.

Чл. 14. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Извършва се преценка дали заявеният дизайн:

  1. (доп. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г .) се отнася до компютърна програма съгласно чл. 3, ал. 2 ЗПД;
  2. (доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) попада в изключенията на чл. 11, ал. 2, т. 1 ЗПД.

Чл. 15. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Проверява се определеният клас по действащата редакция на Международната класификация на промишлените дизайни, като се извършва и класиране до подклас. При необходимост определеният клас се коригира, като промяната се съобщава на заявителя.

  • (Отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)
  • ((Отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)
  • (Отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)
  • ((Отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)
  • ((Отм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.)

Чл. 16. ((Отм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.)

Раздел III. Постановяване на решение

Чл. 17. (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато в резултат на извършената експертиза по чл. 13 и 14 се установи, че дизайнът отговаря на изискванията за регистрация, заявителят се уведомява писмено за това и му се предоставя едномесечен срок от получаване на уведомлението за заплащане на такси за регистрация, за издаване на свидетелство и публикация. На заявителя се указва, че до един месец от изтичането на този срок таксите могат да бъдат заплатени в двоен размер. Когато плащането на таксите е извършено по банков път, за дата на заплащане се приема датата, на която е заверена банковата сметка на Патентното ведомство. Когато сметката на Патентното ведомство е заверена след изтичане на срока по чл. 36, ал. 2 ЗПД, но заявителят представи доказателства, че в 3-дневен срок преди изтичане на срока е наредил дължимата сума, се счита, че таксата е платена в срок.

  • Когато в срока по а. 1 дължимите такси се заплатят, се взема решение за регистрация, в което се посочва и регистровият номер, под който дизайнът се вписва в Държавния регистър на дизайните.
  • Когато в срока по а. 1 дължимите такси не се заплатят, заявката се счита за оттеглена.

Чл. 18. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато след извършена експертиза по чл. 13 и 14 се установи, че заявените дизайни или част от тях, при множествена заявка, не могат да бъдат регистрирани, тъй като не отговарят на изискванията на чл. 3 и чл. 11, ал. 2, т. 1 ЗПД, заявителят се уведомява за това, като му се предоставя двумесечен срок за възражение. В уведомлението се посочват всички основания и мотиви за отказ на регистрацията.

  • (Изм. и доп. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Ако заявителят не отговори в предоставения му срок, не отстрани недостатъците, не ограничи заявката до дизайните, които могат да бъдат регистрирани, или възраженията му се преценят като неоснователни, се взема решение за отказ на регистрацията на всички заявени дизайни или на част от тях. Решението се взема не по-късно от един месец от изтичането на срока по а. 1.
  • Ако възраженията на заявителя се преценят като основателни или той ограничи множествената заявка до дизайните, които могат да бъдат регистрирани, се извършват действията по чл. 17.
  • (Нова – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) След влизане в сила на решението за отказ на част от заявените дизайни по множествена заявка на заявителя се предоставя едномесечен срок за заплащане на такси за регистрация, за издаване на свидетелство и за публикация на подлежащите на регистрация дизайни и производството продължава по реда на чл. 17, а. 2 и 3.

Раздел III.

„а“ Отлагане н а публикацията н а р егистрацията (Нов – ДВ, бр. 52 от 2 011 г.)

Чл. 18а. (Нов – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Заявителят може да поиска отлагане на публикацията на регистрацията на дизайна съгласно чл. 48а, ал. 1 и 2 ЗПД.

(2) Искане за отлагане на публикацията, направено за срок, по-кратък от 30 месеца, се счита за направено за срок 30 месеца.

Чл. 1 8б. (Нов – ДВ, бр. 52 от 2011 г . ) Искането по чл. 1 8а трябва да е придружено с д окумент з а платена такса. Когато това изискване не е спазено, се извършват действията по чл. 10, а. 1.

Чл. 18в. (Нов – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Искане за публикация на регистрацията се подава от притежателя на дизайна съгласно изискванията и в срока по чл. 48б, а. 1 ЗПД.

  • Притежателят на диз айна може д а поиска публикацията на регистр ацията д а бъде извършена и преди изтичането на 30-месечния срок. В този случай искането за публикация трябва да се подаде поне 3 месеца преди месеца, в който се иска да бъде извършена публикацията, и да е придружено с документ за платена такса за публикация.
  • Когато искането не отговаря на изискванията на ал. 2, притежателят на дизайна се уведомява, че публикацията ще бъде извършена след изтичане на срока от 30 месеца.

Чл. 18г. (Нов – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Когато при множествена заявка платената такса за публикация е недостатъчна да покрие всички дизайни, на притежателя се предоставя едномесечен срок, който е в рамките на срока по чл. 48а, ал. 1 ЗПД, да заплати дължимата такса или да уточни за кои дизайни се отнася.

(2) Когато в срока по а. 1 заявителят не заплати дължимата такса или не конкретизира дизайните, за които е платил, заявката се счита за оттеглена, за което притежателят на дизайна се уведомява в 3-дневен срок.

Раздел IV.

Оттегляне, ограничаване и промени в заявката

Чл. 19. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Заявката за дизайн може да бъде оттеглена с писмено заявление от заявителя до вземане на решение по нея.

  • Множествена заявка може да бъде ограничена, когато оттеглянето се отнася само до някои от дизайните.
  • Оттеглянето или ограничаването се извършват, когато по заявката:
    1. (доп. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) има категорично и недвусмислено писмено искане, което не съдържа допълнителни условия за оттеглянето или ограничението и е подписано от всички заявители или от упълномощено от тях лице при спазване изискванията на чл. 16, а. 1 ЗПД;
    2. не е постъпил официаен документ за прехвърляне на права или е постъпил такъв документ, но заявлението е подписано от правоприемниците или от техните представители;
    3. не е постъпило съобщение от съда или от трето лице, че има спор за установяване на право на заявяване.
  • Ако са изпълнени условията по ал. 3:
    1. (изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) при оттегляне на заявката заявителят се уведомява, че заявлението за оттегляне е уважено, като тя се счита за неподадена;
    2. (изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) при ограничаване на заявката заявителят се уведомява.
  • (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато се констатират недостатъци по ал. 3, на заявителя се предоставя едномесечен срок за отстраняването им. Когато недостатъците не бъдат отстранени или заявителят не отговори в срок, производството по заявката продължава, така както е подадена, за което се уведомява заявителят.

Чл. 20. (1) В заявката могат да се внасят промени и поправки по отношение на:

  1. името и/или адреса на заявителя;
  2. очевидни грешки, които не засягат заявения дизайн.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) За извършване на промените и поправките по ал. 1 е необходимо заявителят да подаде изрично искане, придружено с документ за платена такса. Когато таксата не е заплатена, промяната не се извършва, за което се уведомява заявителят.

Чл. 20а. (Нов – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) (1) Ако преди вземане на решение по заявката постъпи искане за вписване прехвърлянето на права по един или няколко дизайна, включени в множествена заявка, преобретателят на правото на заявяване се уведомява, че прехвърлянето ще бъде извършено, ако в двумесечен срок от получаване на съобщението подаде заявка, включваща прехвърлените дизайни. Новата заявка ползва датата на подаване, съответно приоритетната дата на първоначаната заявка. (2) Когато в срока по ал. 1 преобретателят не подаде заявка, включваща прехвърлените дизайни, се постановява решение за прекратяване на производството по вписване на прехвърлянето.

Глава четвърта.

РЕГИСТРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН ПО РЕДА НА ХАГСКАТА СПОГОДБА ЗА МЕЖДУНАРОДНА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНИ ДИЗАЙНИ (ЗАГЛ. ИЗМ. – ДВ, БР. 52 ОТ 2011Г.)

Чл. 21. (1) (Предишен текст на чл. 21, изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) По международна заявка, по която Република България е посочена страна, в 6-месечен срок от датата на публикация на международната регистрация Патентното ведомство извършва експертиза даи е наице дизайн по смисъла на чл. 3 ЗПД и даи той не попада в изключенията съгласно чл. 11, а. 2, т. 1 ЗПД.

  • (Нова – ДВ, бр. 32 от 2008г.,в сила от 25.03.2008г.,изм.и доп.- ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато се установи, че има основания за пълен или частичен отказ на регистрацията, се изпраща съобщение за отказ до Международното бюро, в което се посочват:
    1. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) всички основания и мотиви за отказа;
    2. сроковете за възражение срещу мотивите за отказ по чл. 37, а. 3 и 7 и чл. 41, а. 1, т. 1 ЗПД.
  • (Нова – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Ако в предоставените срокове постъпи възражение, кореспонденцията се осъществява с упълномощен представител.
  • (Нова – ДВ, бр. 32 от 2008г.,в сила от 25.03.2008 г.) Ако възраженията на заявителя се преценят като основателниили тойограничи множествената заявка до дизайните, които могат да бъдат регистрирани, се уведомява представителят и се изпраща уведомление за оттегляне на отказа до Международното бюро, в което се посочват:
    1. указания за кои дизайни се отнася оттеглянето на отказа, когато то не касае всички дизайни;
    2. датата, на която отказът е оттеглен.
  • (Нова – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато няма основания за отказ или отказът е оттеглен по ал. 4, международната регистрация, в която Република България е посочена страна, има същото действие, както това на дизайн, регистриран по национаен ред, считано от датата на международната регистрация.
  • (Нова – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) Когато се установи, че няма основания за отказ, международната регистрация има действие по отношение на трети лица на територията на Република България от датата на изтичане на 6-месечния срок по чл. 50, а. 2 ЗПД.

Чл. 22. (1) Международната заявка, по която Република България е страна на произход, се подава лично или чрез представител директно в Международното бюро или чрез Патентното ведомство.

  • (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г.) Заявката се представя на френски или на английски език в един екземпляр, който представлява формуляр – образец на Международното бюро.
  • (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Освен изображенията на дизайна, по преценка на заявителя могат да бъдат представени и екземпляри или макети от дизайна, които трябва да отговарят на изискванията на чл. 5, а. 3, т. 3Б от Хагската спогодба.
  • (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Към заявката се прилага документ за платена такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство.
  • (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) Ако заявителят не е заплатил таксите по а. 4, той се поканва в едномесечен срок да отстрани този недостатък.
  • Ако Патентното ведомство бъде уведомено от Международното бюро з а недостатъци в международната заявка, то съобщава за тях на заявителя и му предоставя едномесечен срок за отговор. Ако недостатъците не бъдат отстранени в посочения срок, заявката се счита за изоставена по смисъла на Хагската спогодба.

Глава пета.

ЗАЯВКА ЗА ДИЗАЙН НА ОБЩНОСТТА (НОВА – ДВ, БР. 32 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 25.03.2008 Г.)

Чл. 23. (Нов – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.) (1) Когато заявката за регистрация на дизайн на Общността се подава чрез Патентното ведомство, тя трябва да е придружена с документ за платена такса за препращане.

  • Патентното ведомство поставя върху заявката датата на получаването й, номерира броя на страниците с арабски цифри и уведомява заявителя за датата на получаване, за вида и броя на документите и за датата на препращане на заявката.
  • В двуседмичен срок от получаването й заявката се изпраща до Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар, придружена със сертификат, съдържащ опис на документите, подадени със заявката, и датата на получаването им в Патентното ведомство.

Допълнителни разпоредби

  • 1. (Отм. – ДВ, бр. 14 от 2006 г., нов – ДВ, бр. 52 от 2011 г.) По смисъла на наредбата „Хагска спогодба“ е Хагската спогодба за международна регистрация на промишлени дизайни от 6 ноември 1925 г. в редакцията й от 28 ноември 1960 г. или в редакцията й от 2 юли 1999 г. (обн., ДВ, бр. 83 от 1994 г.; изм., бр. 90 от 1996 г. и бр. 89 от 2008 г.).
  • 2. (Отм. – ДВ, бр. 32 от 2008 г., в сила от 25.03.2008 г.)

Преходни и Заключителни разпоредби

  • 3. Експертизата на исканията за регистрация на промишлени образци, по които няма окончателно решение до влизането в сила на ЗПД, се извършва по реда на наредбата.
  • 4. Наредбата се издава на основание § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗПД.
  • 5. Изпълнението на наредбата се възлага на председателя на Патентното ведомство.

Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ №е 18 ОТ 2 ФЕВРУАРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОФОРМЯНЕ, ПОДАВАНЕ И ЕКСПЕРТИЗА НА ЗАЯВКИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН

(ОБН. – ДВ, БР. 14 ОТ 2006 Г.)

  • 12. Наредбата с е прилага и з а з аявки з а р егистрация на промишлен дизайн, по които до влизането й в сила няма окончателно решение.

Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ №е 50 ОТ 17 МАРТ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОФОРМЯНЕ, ПОДАВАНЕ И ЕКСПЕРТИЗА НА ЗАЯВКИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН

(ОБН. – ДВ, БР. 32 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 25.03.2008 Г.)

  • 24. Измененията и допълненията в наредбата, включени в постановлението, се прилагат и за заявки за регистрация на промишлен дизайн, по които до влизането й в сила няма окончателно решение.
  • 26. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ №е 183 ОТ 30 ЮНИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОФОРМЯНЕ, ПОДАВАНЕ И ЕКСПЕРТИЗА НА ЗАЯВКИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН

(ОБН. – ДВ, БР. 52 ОТ 2011 Г.)

  • 26. Наредбата се прилага за заявки за регистрация на промишлени дизайни, които са подадени след влизането й в сила, както и за заявки за регистрация на промишлени дизайни, по които няма влязло в сила решение.

Може да харесате още...