Едновременна закрила на марка на Европейския съюз и .eu домейни

eu домейниEUIPO и регистъра за домейни от първо ниво .eu, .ею и .ευ EURid, работят по засилване на сътрудничеството помежду си. Целта на двете организации е да улеснят дейността на заявителите и собствениците на търговски марки и имена на домейни, с акцент върху малките и средните предприятия.

Нови процедури ще помагат на потребителите на системата на интелектуална собственост в ЕС да получат едновременна закрила на търговска марка и име на домейн. По този начин нововъзникващи компании ще могат да защитят правата върху своите търговски марки от самото начало на съществуването си.

Понастоящем подаващите заявка за регистрация на марка на ЕС биват консултирани дали тяхната търговска марка е налична като име на .eu домейн в края на процедурата по онлайн заявяване в EUIPO. Освен това, заявителите и притежателите на марки на ЕС могат да настроят получаването на уведомления в случай, че бъде регистрирано име на .eu домейн, което съответства на притежаваната от тях търговска марка.

В изпълнение на нова работна програма, EUIPO и EURid ще проучат възможността за прилагане на реципрочен процес при регистриране на име на .eu домейни, който ще позволява на притежателите да виждат дали търговска марка с подобно име е налична в базата данни на EUIPO.

Освен това двете организации ще работят и върху общо проучване, което да покаже дали потребителите регистрират първо търговска марка или име на домейн. Ще бъде проучена възможността за създаване на инструмент, чрез който потребителите да получават информация за наличността на желани от тях термини, както като търговска марка, така и като име на домейн.

Информацията от EURid за имената на домейни ще бъде интегрирана в планиран чатбот за малки и средни предприятия, както и в различни ръководства и уебинари за по-нататъшно насочване на МСП към интегрирана схема за закрила на търговски марки.

Може да харесате още...