ЩЕ ИМА ЛИ КРАЙ ПАТЕНТНАТА ВОЙНА МЕЖДУ APPLE И SAMSUNG?

AppleСъперничеството между двата гиганта Samsung и Apple отдавна се е пренесло в съдебната зала. За всеки патент се води отделна битка, водят се дела в съдилища из цял свят, а постановените решения не са в полза само на една от компаниите. Често не само техническите характеристики на патентите имат значение, а също и репутацията на компаниите и може би вътрешното възприятие на съдиите.

Най-пресният пример за това са две съдебни решения, издадени съответно в САЩ и Япония. По дело, в което Samsung и Apple взаимно се обвиянват в копиране и кражба на технологии и влагането им смартфони и таблети, на 24 август Калифорнийски съд постановява, че от Samsung са копирали важни характеристики на устройствата на американската компания и съответно дължат обезщетение от над милиард долара. Според някои анализатори за тази присъда своя принос е дала репутацията на Apple като лидер в иновациите, а е добре известно, че в Силиконовата долина се счита, че тяхната защитата е от първостепенна важност. Голяма част от обществото счита, че иновациите са предпоставка за конкуренцията, а това неминуемо се отразява и на съдиите. Без да се споменава никъде официално, мотивираността на съдебните решения се влияе и от подсъзнателните предубеждения спрямо чуждестранните компании.

На другия полюс е решението на Областния съд в Токио, според което технологията изпозвана в смартфоните и таблетите на Samsung не нарушава патент на Apple. Това далеч не е единственото дело, което се води във връзка с борбата за завладяване на японския пазар. Освен в Япония и САЩ, дела, заведени в следствие на взаимни обвинения на двете компании има и в Холандия, Великобритания, Австралия и др. Предстои да разберем дали везната ще се наклони в полза на един от двата технологични гиганта.

Може да харесате още...