Щети за икономиката от нарушени права на интелектуална собственост в областта на козметиката

нарушени праваСлужбата за хармонизация във вътрешния пазар OHIM е провело проучване относно щетите, които претърпява икономиката в следствие на нарушени права на интелектуална собственост в сектора на козметиката и продуктите за лична хигиена. Проучването обръща внимание на загубата на преки и косвени приходи, както и на работни места поради наличието на фалшиви продукти, като парфюми, кремове, грим и др. Разглежда се и отражението на нарушенията върху публичните финанси.

Основни данни:

  • 7.8 % от загубите на сектора се дължат на фалшифициране
  • €4.7 милиарда загуби
  • €4.8 милиарда загуби от продажби в свързани сектори
  • 51 561 загубени работни места в сектора
  • €1.7 милиарда пропуснати държавни приходи (социални осигуровки и данъци)

Предстоящи проучвания
Серията проучвания на Службата за хармонизация във вътрешния пазар OHIM за количествено определяне на нарушени права на интелектуална собственост се състои от дузина специализирани проучвания в други сектори, като облекло, обувки и аксесоари; лекарства; тютюн; багаж и чанти; алкохолни напитки, както и секторите на игри и детски играчки, компютри и автомобилни части, часовници и бижутерия.

Взети заедно, тези проучвания се допълват и осигуряват пълна и обективна картина на отрицателното въздействие на фалшифицирането и неговите последици за легалния бизнес, правителствата, потребителите и на обществото като цяло.

Източник: Служба за хармонизация във вътрешния пазар

Може да харесате още...