Хранителна верига назовава „кашкавал” топеното сирене в сандвичите

Комисия за защита на потребителите, Верига за хранене да назовава „ кашкавал ” топеното сирене в сандвичитеКомисията за защита на потребителите КЗП забрани на хранителна верига да назовава „кашкавал” топеното сирене в сандвичите си

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че влага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител (топено сирене). За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв.

На ценоразписа, върху светещо табло и на витрината в обектите си, както и на своята интернет страница търговецът назовава влаганата съставка „кашкавал”. При документална проверка на фактурите от производителя Комисията за защита на потребителите КЗП установи, че артикулът е изписан като „топено сирене триъгълни парчета” или „триъгълни парчета” без подробно описание. Върху представената пред контролния орган опаковка на продукта е записано: „Нарязано топено сирене. Триъгълни филийки.”, а на етикета на производителя върху кашона стои надпис: „Топено сирене”. Очевидно става дума за несъответствие между посочения от производителя вид на продукта и начина на представянето му в ресторантите от веригата.

Комисията за защита на потребителите счита, че невярната информация в рекламните материали относно вида на влагания продукт, като част от съставките на различните сандвичи, заблуждава потребителите и е възможно да повлияе на решението им за покупка.

Комисията приканва потребителите, които попаднат на некоректно поведение от страна на търговци при провеждане на промоции, да сигнализират в институцията.

Може да харесате още...