Франция се присъедини към Женевския акт

Женевския акт

Снимка: wipo.int

Франция е депозирала своя документ за ратификация на Женевския акт на Лисабонското споразумение за наименованията за произход и географските указания (Женевски акт).

Ратификационния документ е депозиран при генералния директор на СОИС Дарен Танг от посланик Франсоа Ривасо, постоянен представител на Франция при ООН в Женева и други международни организации в Швейцария.

Франция е сред най-старите членове на Лисабонското споразумение и е основен потребител на Лисабонската международна регистрационна система с над 500 регистрации.

Тази ратификация ще позволи на Франция да защити както своите наименования за произход, така и географски указания съгласно Женевския акт, по-специално тези в категорията на неземеделските продукти като Porcelaine de Limoges (порцелан от Лимож), Tapisserie d’Aubusson (гоблен Aubusson) или Siège de Liffol (стол) и много други.

Женевският акт, който влезе в сила на 26 февруари 2020 г., предоставя на производителите на продукти, чието високо качество е свързано със съответния произход, по-бърз и по-евтин достъп до международната закрила на отличителните наименования на техните продукти. Той доразвива правната рамка на Лисабонската система, която спомага за популяризирането на много продукти на глобалния пазар, като например банани от Коста Рика, шампанско, тосканско масло или бохемски кристал.

С присъединяването си, Франция става страна както на Лисабонското споразумение, така и на Женевския акт. Това е част от тенденцията в СОИС, според която системите за регистрация на обекти на интелектуална собственост постепенно преминават към системи с един договор. Когато всички страни от Лисабонското споразумение се присъединят и към Женевския акт, земеделските производители и занаятчиите, чиито наименования за произход и географски указания са защитени съгласно Лисабонската система, ще се възползват от уникалните характеристики и гъвкавост на Женевския акт.

Източник: Световна организация за интелектуална собственост

Може да харесате още...