Филмови компании настояват да бъдат блокирани уеб сайтове за нарушаване на авторски права във Великобритания

авторски праваГолеми филмови студия, включително Paramount Pictures и Disney, поискаха от Върховния съд в Лондон тази седмица да блокира достъпа до сайта Newzbin2. Студията твърдят, че сайта нарушава авторски права в особено големи размери, включително поради съдържанието на 75 незаконни версии на филма „Речта на краля”.

Случая е първият по рода си във Великобритания и може да проправи пътя за най-големите строги мерки върху онлайн пиратството.

Холивудските студия твърдят в съда, че незаконното споделяне на файлове е „социално зло“ заради, което се губят милиони паунда годишно. Студията са представени от филмова асоциация на Америка (MPA).

Според Ричард Спермен представител на филмовите студия, ще настояват сайтове като TalkTalk и Virgin Media да бъдат поставени в „черния списък” за нарушаване на авторски права и към тях да се предприемат съдебни действия.

Борбата на филмовата индустрия срещу Newzbin датира от март миналата година, когато Върховният съд осъжда на дъщерни фирми притежатели на интернет сайтове да премахнат всички пиратски материали и да заплатят обезщетение на филмовите студия.

Решението по делото ще бъде произнесено следващата седмица.

 Автор

Даниела Сапунджиева

Източник:

http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jun/28/bt-newzbin2-king-s-speech


IPBulgaria.bg e Национален български портал за интелектуална собственост. Създаден през 2000, за да обособи място където експертите в областта на интелектуалната собстевност – патентни представители, адвокати, служители в държавната администрация на Патентното ведомство на Република България, правозащитните и правоприлагащите органи и организиции; съд, прокуратура, Митници и полиция, международната дипломатическа служба на България, както и много български изобретатели, автори, творци и изпълнители да намират мястото с отговори или да провеждат дискусии, свързани с авторски права, сродните на авторското право права, патентите, полезните модели и търговските марки, марките за услуги, сертификатните марки и колективните марки,  промишления дизайн, топологията на интегрални схеми, а така също новите сортове растения и породи животни, географските означения, сертификатите за допълнителна защита и традиционните знания и умения, опазването на търговска тайна и трансфера на технологии. 

IPBulgaria.bg през годините на своето съществуване претърпява различни трансформации и образни визуализации. Създателите на националния портал за интелектуална собственост IPBulgaria (Ай Пи България) са щастливи от факта на двадесет (20) годишното съществуване на портала.

Може да харесате още...