Операция Opson IX срещу трафика на фалшиви стоки – медицински продукти и нискокачествени храни и напитки

Opson IXСлужбата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) е съдействала за провеждане на операция Opson IX, насочена срещу трафика на фалшиви и нискокачествени храни и напитки.

Съвместно с Интерпол, Координираната коалиция за престъпления срещу интелектуалната собственост (IPC3) на Европол е опосредствала обмена на информация по време на операцията и е осигурила техническа и аналитична подкрепа на участващите страни. IPC3 на Европол се съфинансира от EUIPO, чрез Европейската обсерватория за нарушения на правата върху интелектуалната собственост.

Opson IX продължава от декември 2019 г. до юни 2020 г. и включва правоприлагащи органи от 83 държави. Операцията е подкрепена и от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Европейската комисия, национални регулаторни органи в областта на храните и партньори от частния сектор.

Тази година операцията е довела до разбиването на 19 организирани престъпни групи, разпространяващи фалшиви стоки и участващи в измами с храни. Арестувани са 406 заподозрени и са извършени над 26 000 проверки. В резултат на това са иззети около 12 000 тона нелегални и потенциално вредни продукти на стойност около 28 милиона евро, включително 320 тона контрабандни или нискокачествени млечни продукти в България, Италия, Франция, Гърция, Португалия и Швейцария. Освен това са иззети 210 тона сирене, които не отговарят на условията да бъдат етикетирани със защитено географско указание.

Органите са открили и хиляди фалшиви медицински продукти, включително дезинфектанти и около 17 000 фалшиви комплекта за тестване за COVID-19.

От създаването на Координираната коалиция за престъпления срещу интелектуалната собственост (IPC3) на Европол до сега, са осъществени изземвания на фалшиви стоки и по-конкретно нелегални храни и напитки, на стойност около 450 милиона евро.

Източник: Европейска обсерватория за нарушения на правата върху интелектуалната собственост

Може да харесате още...