Услугата на СОИС за борба с кибернастаняване вече с над 50 000 случая

кибернастаняванеУнифицираната политика за разрешаване на спорове с имена на домейни (UDRP) е в основата на услугата на СОИС за борба с явлението кибернастаняване. Създадена е през 1999 г. от СОИС и се използва от собствениците на търговски марки по цял свят за борба със злоупотребата с техните търговски марки в имена на домейни.

Всяко име на домейн, регистрирано в международни домейни, като .com, е предмет на този механизъм за разрешаване на спорове. Много оператори на национални домейни, като .ch и .io, също използват тази услуга на СОИС.

20 години по-късно, към 20 ноември 2020 г., СОИС е обработила 50 000 базирани на UDRP производства, обхващащи почти 91 000 имена на домейни, и включващи участници от над 180 държави.

В тези случаи, ако след преглед от квалифицирани външни експерти името на домейна е определено като регистрирано и използвано недобросъвестно, то се прехвърля на страната, която притежава съответната търговска марка.

Имената на интернет домейни, които са обект на услугите на СОИС, обхващат широк спектър от онлайн търговия, включително много известни брандове. Примери за оспорени имена на домейни включват: <hmrc-uk.com>, <godrejcareer.com>, <givebackgeico.com>, <tencentweibo.com>, <cvsheath.com>, <plfizer.com>, <facebookloginhelp.net>, <freddofrog.com>, <paypalogin.com>, <ladygaga.mobi> и <liomessi.com>.

Голяма част от света в момента работи от вкъщи. Бизнесът и потребителите разчитат много на Интернет – работят, пазаруват онлайн или се информират за безопасността си в настоящата пандемия.

Много органи за регистрация на имена на домейни съобщават за увеличаване на броя на регистрациите. Те могат да се използват за новинарски/информационни сайтове или за предоставяне на нови бизнес предложения, но – подобно на социалните медийни платформи – се използват и за разпространение на дезинформация и за участие в незаконни и измамни дейности.

Covid-19 пандемията е довела до увеличен брой случаи на кибернастаняване, обхванати от Центъра за арбитраж и медиация на СОИС. От януари до октомври 2020 г. са разгледани 3 405 случая, или 11% увеличение спрямо същия период през 2019 г.

Кибернастаняване е недобросъвестно регистриране, включване в трафик или използване на чужда търговска марка в име на домейн, с цел извличане на печалба от законната собственост на други лица.

Може да харесате още...