Тревоги и надежди на българската наука

БАНКак да правим наука по стандарти, наука с качество, наука със стил?

На 12 юни 2014 г. в Голямата зала на Гранд хотел „София“ ще се проведе конференция „Състояние и перспективи за Научните изследвания в България“, посветена на 145-ата годишнина на БАН. Събитието се организира от Институтa за изследване на обществата и знанието към БАН и Института за развитие и иновации на образованието и науката – ИРИОН, с любезното съдействие на Фондация „Конрад Аденауер“. Участието си вече са заявили над 100 учени, университетски преподаватели, докторанти, студенти, политици, културни дейци и администратори, за да дискутират заедно с лектори от Германия най-наболелите и актуални въпроси за науката в България.

Проявата „Щанд с книги за науката“ отбелява 10 години от издаването на книгата „Храмът“, в която група млади учени заговориха откровено и на глас за проблемите в научната сфера в България. На Щанда ще бъдат представени редица нови заглавия, разглеждащи отблизо живота на учения в миналото и днес, академичната кариера в България и някои иновативни форми на интегриране на науката с изкуството. Издателство „Ентусиаст“ ще представи книгата „Наука със стил: писане на дипломен проект“ на доц. д-р Милена Цветкова, преподавател в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” при Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изданието са разгледани голяма част от залегналите въпроси в програмата на конференцията.

В конференцията ще се обсъждат актуалните новини, както и сериозните проблеми, пред които се изправя академичната общност в България. Сред интересните дискусии ще бъдат включени и някои въпроси от „кухнята“ на научните среди: кризата с Фонд „Научни изследвания“ след поредицата от скандали, които преживя; защо България неотклонно държи последното място в класацията по иновации в ЕС; търсенето на иновативни решения за финансиране; младите учени и техните перспективи. Основните теми ще бъдат разделени в три секции: Стандарти за изследвания и научна политика; Международно сътрудничество и трансфер на знания и технологии; Състояние и проблеми на науката в България.

Конференцията ще открие министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, председателя на БАН проф. Воденичаров, директора на фондация „Конрад Аденауер“  д-р  Марко Арндт и г-н Йорг Шенк от Посолството на ФР Германия в София. Пленарните лектори на конференцията са проф. дхн Владимир Енчев – председател на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ и проф. Юрген Пльон – гост лектор от Германия. Доклади ще представят още проф. Борислав Тошев, проф. Николай Витанов, доц. Галя Маринова, доц. Рая Стайкова,  доц. Иван Чолаков, доц. Васил Гуляшки, доц. Антоний Стоев, д-р Ирина Александър, д-р Ралица Гелева и юристът Стефка Манева.

В тон с главната цел на събитието – да осветли сферата на науката и изследванията, е и съпътстващата изложба живопис на художничката Ралица Денчева – „Слънце за науката“, както и картините на Група „Цвят“.

За допълнителна информация, както и за заявки за присъствие, моля, свържете се с Галя Маринова, тел. 0898 516 140, e-mail galiaim@yahoo.com

Може да харесате още...