Тодор Тошев – автобиография

Тодор ТошевАвтобиографичната книга „История на моя род и на моя живот“ на дългогодишния ръководител в областта на иновациите и трансфера на технологии в страната Тодор Тошев е завладяващо четиво, което с малко думи казва много.

Интересна е историята на изграждане на експерта имащ голям принос в лицензионната търговия. Прави впечатление, че за разлика от сегашното ръководство на Патентно ведомство, кадрите са се изграждали с години и именно на това се дължат успехите.

Преди да стане първи заместник генерален директор на ИНРА, един от авторите на сегашния закон за патентите, написал в закона изискванията, на които трябва да отговаря председателя – поне 10 годишен стаж в областта на индустриалната собственост; е преминал по стълбицата на изграждане на инженера – от цеха в ЗММ, през техническия му отдел, през комитета за наука и технически прогрес – под ръководството на бившия ректор на ВМЕИ – София ( сега ТУ-София) проф. Попов, а по-късно и директор на Дирекция Лицензии.

Символично е сравнението между двамата бивши ректори на техническия университет или както би казала една друга знаменита личност: „нима може да се прави сравнение между тях“. Не такова сравнение е най-малкото неуместно.

Единственото непроменено е секретарката на Председателя – Ели.

Може да харесате още...