Становища относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за марките и географските означения

законопроектНа 09.11.2017 г. от Министерски съвет бе внесен Законопроект за изменение и  допълнение на Закона за марките и географските означения, № 702-01-44. Комисията по икономическа политика и туризъм при 44-то Народно събрание на Република България изиска становището на редица институции относно предлаганите промени.

Посредством серия от публикации българският портал за интелектуална собственост IPBulgaria ще ви запознае с предоствените становища.

В своето писмо до Председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм, представителите по индустриална собственост от Симвас Патент заявяват следното:

“…В предложения ЗИД на ЗМГО беше предвидено регистрираните по национален ред географски означения да бъдат ПРЕКРАТЕНИ, а в Оценката за въздействието направена от ПВ се твърди, че в ЗИД на ЗМГО ще предвиди ЗАЛИЧАВАНЕ на регистрираните по национален ред географски означения.

В този ред на мисли следва да поясня, че използването на понятието ПРЕКРАТЯВАНЕ ще доведе до редица правни абсурди, като например:

  1. Прекратяването ще има действие за напред от влизането в сила на ЗИД на ЗМГО, т.е. всички регистрирани по национален ред ГО ще бъдат редовно и законно действащи за периода от влизането ни в ЕС до момента на влизане в сила на ЗИД на ЗМГО. Това е правен абсурд, тъй като по този начин се признава едно 10-годишно незачитане на законодателството на ЕС и породените през тези 10 години права ще бъдат зачитани от Българските съдебни органи…”

С цялото становище на Симвас Патент можете да се запознаете ТУК.

Може да харесате още...