Спорът на мишоците – Дисни срещу Deadmau5

Той е канадски диджей, който забавлява публиката си, носейки уникална миша глава с огромни уши, а те са емблематичното, познато на малки и големи, студио за анимации Дисни.

deadmau5Повод за юридическия спор между тези Давид и Голиат е подадената от deadmau5 заявка за регистрация като търговска марка в САЩ на неговите характерни лого и шапка, известни като ‘mau5-head’. Заявката покрива стоки и услуги като инструменти за аудио и видео запис, велосипеди BMX, дрехи, играчки и игри, хранителни продукти, както и развлекателни и образователни услуги, свързани с музика. В отговор, Дисни подават възражение от 181 страници, основното твърдение, в което е, че големите кръгли уши са твърде сходни с тези, носени от любимия образ Мики Маус.

С всеки изминал ден битката се ожесточава – deadmau5, с истинско име Joel Zimmerman, е подал съдебен иск, в който обвинява Дисни, че са използвали без разрешение неговата песен „Ghosts ‘n’ Stuff“ в онлайн реклама, дори публикува в профила си в Twitter писмото на своя адвокат до Дисни. Според потребители, гледали видеото, изглежда диджеят има силни доводи. Ако deadmau5 успее да докаже обвиненията си, вероятно съдът ще постанови Дисни да изплати определено обезщетение.

mickeyПред списание Rolling Stone представител на анимационното студио е заявил: „Дисни непреклонно защитава своите права върху търговски марки, възразяваме срещу опита на г-н Zimmerman да регистрира лого, което е почти идентично с нашите марки“. „Нашата опозиция не е срещу използването на костюма Deadmau5. Музиката е надлежно лицензирана и няма каквито и да било основания за неговото твърдение.“

Анимационното студио е известно като компания, която води дълги съдебни спорове за своите търговски марки, логото на deadmau5 пък вече е регистрирано като търговска марка на територията на няколко държави, включително Италия, Япония, Германия и Великобритания. Никоя от страните по спора засега няма намерение да отстъпи.

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранни медии

Може да харесате още...