Според проучване на USPTO подадените патентни заявки за изкуствен интелект в САЩ са нараснали с повече от 100%

патентни заявкиБроят патентни заявки за изкуствен интелект (ИИ), подавани ежегодно във Ведомството за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO), се е увеличил повече от два пъти от 2002 до 2018 г., според нов доклад, публикуван от USPTO.

100-процентното увеличение на свързаните с ИИ патентни заявки е логично последствие от безпрецедентния растеж и широкото разпространение на изкуствения интелект сред технологиите, научните и изследователски центрове и др. Това свидетелства за нарастващото значение на ИИ за всички, които търсят закрила на интелектуалната собственост.

Американският министър на търговията Уилбър Рос: „Радвам се да видя това бързо нарастване на патентни заявки за изкуствен интелект, получени от USPTO, тъй като изкуственият интелект се превръща в неразделна част от нашето ежедневие.“

Авторите на проучването са разработили свой собствен алгоритъм с изкуствен интелект, за да разгледат всички патентни заявки в САЩ, публикувани от 1976 до 2018 г. Патентите, съдържащи изкуствен интелект, се появяват в 9% от технологиите през 1976 г., като се разпространяват до над 42% през 2018 г. Растеж на патентните заявки за изкуствен интелект се наблюдава във всички технологии, свързани с ИИ. „Планиране и контрол“ и „обработка на знания“ са двете категории, които отбелязват най-голям ръст в използването на ИИ.

Броят на индивидуалните заявители, изобретатели, работещи с ИИ, също се е увеличил драстично през този период, от 1% през 1976 г. на 25% през 2018 г. Подобен ръст се наблюдава и при големите организации, като повечето от 30-те най-добри компании за ИИ са в информационния сектор и сектора на комуникационните технологии. Петте най-големи притежатели на патенти в САЩ от 1976 до 2018 г. са IBM, Microsoft, Google, Hewlett Packard и Intel.

Може да харесате още...