Спират Google за глобалната библиотека

GoogleЩатският съд в Ню Йорк определи като незаконно споразумението между Google и редица водещи издателски къщи, по силата на което онлайн-гигантът получава правото да дигитализира и предлага на своя сайт милиони творби.

Делото по този случай започна още през 2005 година. Гилдията на писателите твърдеше, че намерението на Google да дигитализира милиони книги нарушава авторските права. На страната на гилдията застанаха и най-големите търговци на електронни книги както в САЩ, така и в Европа.

През 2008 година страните сключиха извънсъдебно споразумение, според което Google да изплати 125 млн. долара на гилдията, припомня БГНЕС. С тези пари трябваше да се обезщетят авторите, чиито книги са били дигитализирани без тяхното съгласие.

Сделката на стойност 125 млн. долара годишно под формата на компенсации беше постигната след 6 години съдебни битки заради претенции на издатели и автори за нарушени авторски права.

В крайна сметка обаче съдът отказа да легитимира договорката, понеже чрез нея онлайн-компанията получавала нечестно предимство пред конкуренцията.

От Google обявиха, че са разочаровани от решението и тепърва ще обмислят по-нататъшните си действия.

Според някои експерти регистърът ще  решава проблема за разпространението на печатните издания в това число и когато авторите им е трудно или невъзможно да се намерят, по нов начин. Как ще бъде изплатена или разпределена сумата все още е спорен въпрос. Изказани са и мнения, че е по-добре цените да са фиксирани, за да може да се ограничи конкуренцията и да не се дадат на  Google изключителните права над така наречените осиротели произведения, чиито авторски права не могат да бъдат намерени.

Може да харесате още...