СОИС възобновява работата по Договора за закрила на правата на артистите – изпълнители

изпълнителски праваСветовната организация за интелектуална собственост (СОИС) препоръча на септемврийската сесия на Общото събрание да се възобнови Дипломатическата конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения, и да се повдигне въпроса с прехвърлянето на изпълнителски права.

На проведената през 2000 г. Дипломатическа конференция за защита на артистите-изпълнители в техните аудиовизуални изпълнения беше постигнат значителен напредък в постигането на споразумение относно 19 от 20 поставени тогава въпроси. На същата конференция преговарящите страни не стигнаха до споразумение за това как Договора за изпълнителските права да третира прехвърлянето на права от изпълнителя към продуцента.

На среща на държавите-членки на постоянния Комитет за авторското право и сродните му права тази седмица в Женева, е постигнато споразумение относно прехвърлянето на изпълнителски  права.

Приемането на новият инструмент ще укрепи позицията на изпълнителите в аудиовизуалната индустрия, чрез предоставяне на ясна правна основа за международна употреба на аудиовизуални произведения, както в традиционните медии, така и в цифровите мрежи. Това е начина, по който ще се допринесе за запазването на правата на изпълнителите срещу неразрешено използване на техните изпълнения в областта на аудиовизуалните медии, като телевизия, кино и видео.

Изпълнители като, певци, музиканти, танцьори и актьори се радват на международна закрила на техните изпълнения, регламентирана от Римската конвенция за закрила на артистите-изпълнители, продуцентите на звукозаписи и излъчващите организации през 1961 година. По- късно през 1996 г. СОИС прие Договора за изпълненията и звукозаписите (ДИЗ), с който се предоставя закрила на изпълнителски права по отношение на използването на техните аудио изпълнения в интернет. Конвенцията и Договора предоставят закрила на артистите главно по отношение на звукозаписаните изпълнения.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник:

http://www.wipo.int//pressroom/en/

Може да харесате още...