Жените в интелектуалната собственост

26 април

Световен ден на интелектуалната собственост

На 26 април празнуваме Световния ден на интелектуалната собственост, който минава под надслов Жените в Интелектуалната собственост

Тази година кампанията на Световния ден на интелектуалната собственост отбелязва блясъка, изобретателността, любопитството и смелостта на жените, които движат промяната в нашия свят и оформят общото ни бъдеще.
Всеки ден жените създават изобретения, които трансформират живота и напредват разбирането на човека от астрофизиката до нанотехнологията и от медицината до изкуствения интелект и роботиката.
В творческата сфера, независимо дали във филмите, анимацията, музиката, модата, дизайна, скулптурата, танците, литературата, изкуството и др., Жените пресъздават културата, тестват границите на артистичност и творческо изразяване.
Важният и вдъхновяващ принос на безброй жени по целия свят захранва промяната в нашия свят. Тяхното отношение е вдъхновение за всички нас. Забележителните им постижения са безценно наследство за младите момичета днес със стремежи да станат изобретатели и създатели на утрешния ден.
Повече от всякога жените поемат водещи роли и гласовете им се изслушват в науката, технологиите, бизнеса и изкуствата. Това е добра новина. С жените и мъжете, които работят заедно, укрепваме човечеството и подобряваме способността си да обогатяваме общото ни богатство и да разработваме ефективни решения за облекчаване на бедността, стимулиране на глобалното здраве и опазване на околната среда.
Тази година по случай честването на Деня на интелектуалната собственост е възможност, с която WIPO иска да се подчертае как системата за интелектуална собственост може да подкрепи иновативни и творчески жени в стремежа им да внедрят своите невероятни идеи на пазара.

Национална дискусионна платформа на потребителите на административни услуги за защита на интелектуална собственост

И тази година Националния портал за интелектуална собственост подкрепя инициативета на WIPO за отбелязване на световния ден и високо оценява жените в интелектуалната собстевност – като творци, изобретатели, създатели и защитници на права.
Ние от IPBulgaria се обръщаме към представителите на браншовите организации в страната за създаване на Национална дискусионна платформа на потребителите на административни услуги за защита на интелектуална собственост. Считаме, че трябва да подкрепим от една страна общественото обсъждане на подготвяните нормативни актове, поднормативни разпоредби, създаваната практика в българските административни институции. На първо място обръщаме внимание на патентното ведомство на Република България,  Министърство на културата. От особен интерес е комуникацията с европейските институции: UEIPO – Ведомството за интелектуална собственост на европейския съюз и EPO – Европейското патентно ведомство. А от друга да се даде гласност на проблемите в областта на интелектуалната собственост и да се чуе мнинието на по-вече професионалисти и хора от практиката за подготвяните регулации и осъществяване административни реформи.

Може да харесате още...