Ай Пи България и Световния ден на интелектуалната собственост 2015

Световния ден на интелектуалната собственостПо повод Световния ден на интелектуалната собственост, който тази година се посвещава на темата за музиката („Get up, stand up. For music”), националният портал за интелектуална собственост Ай Пи България проведе поредица от интервюта по теми свързани с интелектуалната собственост и авторското право.

Музикален изпълнител, фотограф, авторка на романи, хореографка и автор на сайт за иновационен мениджмънт споделиха своите гледни точки относно практическото приложение на ИС, предизвикателствата пред творците в България и  личния им опит, свързан с авторските права.

По повод Световния ден на интелектуалната собственост говорихме с:

Радо Михов, музикант и певец, станал известен от шоуто „България търси талант“ най-вече с песента за айрана и баницата, всъщност е автор на сериозни поп и рок парчета. Радо сподели с нас впечатленията си от българските организации за колективно управление на права и ни разказа повече за себе си.

Росен Александров, моден фотограф от Велико Търново. Росен ни разказа за предизвикателствата пред снимането в България, за това какво представлява фотографията за него и за практиката на спазване (неспазване) на авторски права.

Вероника Денева, млада и изключително талантлива авторка на романи. Вероника сподели досегашния си опит с договорите за възнаграждение срещу авторски права, както и за практиката на онлайн разпространението на книги и издателския бизнес като цяло.

Митко Цонев, автор на уебсайт за иновационен мениджмънт. В момента се занимава с управление на информационните потоци за 3 проекта в Германия. Митко представи гледната си точка защо управлението на интелектуална собственост е от съществено значение и как вижда развитието на дисциплината в България.

Зорица Радловска, хореограф и старши треньор на един от най-успешните танцови клубове в страната. Със Зорица разговаряхме за творческото мислене в танцовото изкуство, музиката и копирането на хореографии като част от конкуренцията между отделните клубове.

Може да харесате още...