Световен ден на книгата и авторското право

ден на книгатаСветовният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четене, издателска дейност и защита на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят (23 април) е празнуван за първи път през 1995 г.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. На 23 април 1616 г. са починали и Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, а са родени изтъкнати автори като Халдоур Лакснес (Нобелова награда за литература през 1955г.), Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. В рамките на Световния ден на книгата и авторското право в последните години все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека.

През 2001г. ЮНЕСКО за пръв път присъжда титлата „Световна столица на книгата“ на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата и достъпа до нея чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и др.

Нека се доверим на думите на Кристофър Морли – американски журналист, романист, есеист и поет, който е убеден, че печатарското мастило има по-голяма експлозивна мощ и именно с това ще спечели, защото светът печата книги повече от 450 години, макар барутът все още да се радва на по-голямо разпространение.“ – проф. д-р Красимира Мутафова

 

Може да харесате още...