Рекорден брой заявки за регистрация на марка на ЕС

марка на ЕСРязко увеличен интерес към правата на интелектуална собственост – така определя първите месеци на 2021г изпълнителния директор на Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO, Кристиан Аршамбо. В този период заявките за регистрация на марка на ЕС са се увеличили с 25% като месец март е рекорден в това отношение от началото на съществуваните на EUIPO.

Първенец в тази глобална тенденция продължава да бъде Китай. От страната са подадени над два пъти повече заявки за търговски марки в сравнение със същия период на миналата година. Трябва да се отбележи обаче, че при заявителската активност на Германия, Сащ, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Полша и Австрия също се наблюдава ръст. В свое видео обръщение, публикувано на сайта на Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO, Кристиан Аршамбо напомня и за скорошното включване на информацията за близо 32 милиона китайските търговски марки в глобалната база данни на TMView.

Както и националния портал за интелектуална собственост IPBulgaria съобщи, през април  бяха отбелязани 25 години от първата заявка за регистрация на марка на ЕС. Потребителски асоциации като AIPPI, ECTA, FICPI, INTA и Magister Lucentinus са първите заявители.

В сътрудничество с Европейската комисия и националните служби по ИС от държавите-членки, EUIPO стартира амбициозен фонд за МСП от 20 милиона евро. Той вече подпомага 2 500 малки и средни предприятия от ЕС. Подадени са около 6 000 заявки за регистрация на търговска марка на ЕС или промишлен дизайн на Общността.


Европейска марка

Търговската марка на ЕС дава изключителни права във всички настоящи и бъдещи държави — членки на Европейския съюз чрез една-единствена регистрация. Валидността ѝ е 10 години и може да бъде продължавана неограничено, като всяко подновяване е за срок от 10 години.

Европейската марка има пряко действие на територията на целия Европейски съюз.

Може да харесате още...