Разработчиците на приложения се оттеглят от САЩ

Ръстът в броя на делата, свързани с патенти на американски софтуер дава основание независимите разработчици се отказват от САЩ като място, на което да упражняват своя бизнеса. След като индийска софтуерна компания изпрати предупреждение до технологичните гиганти, разработващите приложения започнаха да оттеглят от продажба продуктите си за американските версии на Apple’s App Store и Google’s Android Market, от страх да не бъдат съдени от компаниите, притежаващи софтуерните патенти – точно както намираща се в Мумбай компания е подала множество искове срещу Microsoft, Apple, Google, Yahoo и редица други компании чрез Twitter приложения, за които тя твърди че има заявени патенти.

От друга страна, в САЩ, собствениците на патенти за софтуер виждат нова възможност за допълнителни доходи, спечелени лесно чрез съдебни дела срещу независимите разработчици, поради предполагаеми нарушения на правата им на интелектуална собственост. Това би струвало скъпо на разработващите софтуер, дори ако те се защитят и докажат правотата си.

Ситуацията дава своето отражение и в Европа. Европейските разработчици се оттеглят от САЩ, за да спестят разходи и поради предпазливост от последиците, които подобни патентни спорове биха причинили.

Ръстът на патентните дела по повод приложенията поставя сериозни изпитания пред всички нововъзникващи платформи за смартфони, тъй като нито една от основните заинтересовани компании (Apple, Google или Microsoft) не може да гарантира защита на програмистите си от тях. Дори когато програмистът, разработващ приложения за някои от операционните системи на гореизброените компании е подписал договор за предостъпване на патент (лиценз), не е сигурно, че е налице легално основание, което да защити разработчика.

Изготвил: Иванна Вълчева

Източник: GUARDIAN

Може да харесате още...