Радо Михов – не пияницата с баницата, а информирания млад творец

Както IP Bulgaria информира миналата седмица, по повод Световния ден на интелектуалната собственост, в поредица от интервюта, ще ви запознаем с гледните точки на представители от различни творчески индустрии в България относно авторските права, правенето на музика в страната ни, проблеми и предизвикателства.

Радо МиховРадо Михов е на 29 години от София  – автор и изпълнител на поп-рок песни, вокалист на група SLAFF. Става популярен с песните „Дърта пияница (айрян с баница)” и „За да си с мен” в миналогодишното издание на реалити формата „България търси талант” по бтв.

1.Радо, вече си известен, песента ти се въртя в дискотеки, интернет, някои телевизиии и радия, както и на много тийнейджърски GSM апарати? Ориентира ли се авторскоправно в ситуацията и като музикант знаеш ли правата си?

Имам познания в сферата на авторски права и съм теоретично добре потготвен. Но реалната ситуация се оказа малко по-различна от очакваното…

2.А реализираш ли приходи от популярността си?

Песента „Дърта пияница” наистина стана хит, но въпреки регистрацията й в Музикаутор, не отчете много средства поради откъслечните си излъчвания и слаби места в отчитането от медиите пред дружеството. Огромна част от заведенията или нямат договорености с Музикаутор, или също не са отчели правилно песента, все едно не е пускана там.

Възможност за доходи имам от интернет – синхронизация, продажби в iTunes и стрийминг, а след като и YouTube вече имат договорености за територията на България, очаквам приходи и от там. Но приходите от такъв тип права са минимални, тъй като реално почти всички на територията на страната си свалиха песента безплатно –  за слушане на компютъра и телефона, дори като рингтон.

  1. Какво мислиш за работата на споменатите ОКУП – Музикаутор и Профон?

rado mihov3Факт е, според мен, че „покритието”, ако мога така да се изразя, на Музикаутор е малко. Много от използванията  – във всички заведения, и по някои радиа – не бяха регистрирани и отчетени. Имам наблюдения, че се правят сериозни опити за подобрение на работата през последните години, и такова има. Но е нужно повече, за да работи системата и българските автори да творят по-спокойно и нахъсано.

За Профон нямам много наблюдения, но ситуацията мисля че е подобна.

Надявам се и технологичния процес по отчитане на ползване, с който разполагат аналогични дружества в чужбина, да не се забави много и у нас.

За да работи цялата система, обаче, трябва по-сериозно отношение и от други правоимащи органи като Министерство на културата, и може би интерес от Общините. Докато на авторското право се гледа, като на пиратска свобода, нещата няма да заработят в полза на автори и изпълнители.

  1. В крайна сметка помагат или пречат авторските права на Българските изпълнители? Вече имаш някакъв поглед, като издаден и излъчван създател на обекти?

Ами да пречат – не бих казал. Системата на авторското право позволява гарантирани възнаграждения при лицензи и отстъпване на правото. При някои видове изполване, моделът работи по-добре и музикантите като цяло и печелят повече, отколкото губят. Понякога обаче това не е достатъчно, за да продължиш да се занимаваш с музика, което е жалко.

  1. Над какво работиш сега?

В момента работим по запис и клип на новата ни песен „Не ми пука”. Имаме свежи идеи и мисля, че ще зарадваме феновете както на Радо Михов и група SLAFF, така и на „Дърта пияница”. В това парче правя опит отново за малко хумор и лекичко звучене.

Друг интересен проект е песента, която правим заедно с писателката Вероника Денева за нейната трета книга. Имах удоволствието да прочета книгата предварително и сме подготвили музика и текст, които най-добре да представят емоцията на книгата, за да може любителите на творчеството на писателката да имат подходящ саундтрак.

  1. Какви други възможности като музикант мислиш, че имаш, освен свиренето в група и записите?

От моята гледна точка, записите и видеоклиповете са само официалната, медийна част на нещата. Основна дейност за мен е живото свирене по клубове, фестивали и благотворителни събития. В България рядко може да се печели и то малко, от авторски права, продажба на материални носители или онлайн продажби. Чрез живото свирене мога да достигна по-близо до хората, да разкажа историята си с песен директно в очите им. А и от вход или хонорар се припечелват и средства.

rado mihov2Свиренето благотворително пък е друго невероятно изживяване, което ни дава шанс да променим нечий живот с помощта си, а това променя и нашия живот към по-добро.

Други посоки, които развивам, са песни по поръчка за специален случай, писане на песни за други изпълнители,  аудио за реклами, фрийленс проекти и други.

  1. Какво представлява писането на „песни по поръчка” и как стои въпросът с авторските права там?

Приемам поръчки от отделни личности, които искат да подарят песен на любим човек, шефа му или някой друг, за да го зарадват за определен повод. Винаги събирам информация за получателя и неговите отношения с подаряващия, за да стане песента наистина лична и запомняща се. Това се оказва оригинален подарък за рожден ден или сватба например 😉

Песните които пиша по специални случаи, предавам лично на клиента, като той, а после и получателят на подаръка са първите, които чуват песента. Давам им права да я използват както поискат, но си запазвам правото да я изпълнявам и аз в живите си изпълнения. Ако трябва да е по-лична, има опция и да я запазя съвсем непубликувана. Но не приемам поръчки за песни с мръсни текстове, обидни и нецензурни изрази и други – важно условие.

  1. Какво искаш и успяваш ли да кажеш с песните си?

Като автор на текстовете имам едно постоянно послание – позитивизъм и любов. Аз съм на мнение, че има Добро и Зло в този свят и Доброто накрая винаги побеждава. Дори когато има мъка, тя често е полезен урок. И двете неща ги има, но от нас зависи да „обръщаме внимание на важните неща” ( из „Не ми пука”, Радо Михов и Slaff). Светът е много шарен и можем лесно да се изгубим, а това да сме добри , да живеем добре и да сме щастливи, извира от нас и го споделяме с други като нас. Щастието не е в света с неговите бляскави, неонови, пристрастяващи примамки.

The post Радо Михов – не пияницата с баницата, а информирания млад творец appeared first on CopyRights.BG.

Може да харесате още...