Протокол за закрила на промишлените дизайни към Евразийската патентна конвенция

евразийската патентна конвенция

Снимка: eapo.org

По-рано този месец в Нурсултан, столицата на Република Казахстан, се проведе Дипломатическа конференция за приемането на Протокола за закрила на промишлените дизайни към Евразийската патентна конвенция.

Конференцията е последният етап от подготвителната работа на Евразийското патентно ведомство и договарящите държави по Евразийската патентна конвенция (ЕПК) за създаване на Евразийската система за правна закрила на промишлени дизайни. Правителствените делегации се срещнаха Казахстанската столица точно в деня на 25-тата годишнина от подписването на Евразийската патентна конвенция, за да приемат и подпишат Протокола за промишлените дизайни.

Президентът на Евразийската патентна организация Saule Tlevlessova откри Дипломатическата конференция с приветствена реч и благодари на Република Казахстан за гостоприемството и съдействието при провеждането на такова значимо за Евразийския регион събитие. Tlevlessova изрази надежда, че системата за правна закрила на промишлени дизайни ще бъде толкова успешна, колкото и евразийската система за правна закрила на изобретения.

Протокола за закрила на промишлените дизайни към Евразийската патентна конвенция е подписан в съответствие с получените пълномощия от делегациите на Република Азербайджан, Киргизската република, Република Армения, Република Казахстан и Руската федерация.

Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост е депозитар на Протокола.

Протоколът влиза в сила по отношение на първите три държави, които го ратифицират или се присъединят към него, три месеца след депозирането при генералния директор на Световната организация за интелектуална собственост на третия инструмент за ратификация или присъединяване.

Източник: Евразийска патентна организация

Може да харесате още...