Проверете надеждността на туроператора

Проверете надеждността на туроператора преди да сключите договор за туристическа услуга, туристически услугиПроверете надеждността на туроператора преди да сключите договор за туристическа услуга. Изисквайте писмен договор, ваучер и платежен документ – съветват специалистите от Комисията за защита на потребителите (КЗП)

Специалистите от  Комисията за защита на потребителите (КЗП) съветват хората преди да изберат туроператор за своето пътуване да направят едно предварително проучване, което не отнема нито много време, нито средства. Надеждността на туристическата фирма потребителите могат да проверят в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти, който се поддържа на страницата на Министерството на туризма. Трябва да обърнат внимание дали туроператорът има валидна застраховка „професионална отговорност”, защото това е една гаранция, че ще могат да получат парите си обратно в случай на фалит, например.

Преди началото на активния летен сезон потребителите, които ще ползват услугите на туроператори, да изискват от тях договорът да бъде сключен в писмена форма, да им бъде издаден ваучер за предстоящото пътуване и платежен документ за всички внесени от тях суми. Добре, преди да тръгнат да пътуват, хората да се информират за представителя на туроператора, към който да се обръщат при възникване на въпроси и проблеми, да се уверят направени ли са хотелските резервации, осигурен ли е транспортът… да не тръгват „на сляпо”, защото това понякога може да доведе до сериозни проблеми. Информират от Комисията за защита на потребителите (КЗП)

Може да харесате още...