Представители на притежатели на авторски права обсъдиха развитието на паневропейското лицензиране

притежатели на авторски праваРазвитието на паневропейското лицензиране за последните две години беше обсъдено на световната конференция по авторско право проведена през този месец.

Участие в дискусията взеха генералният директор на дружество за колективно управление на права GEMA Харолд Хекер, вицепрезидентът на  UMPG Андрю Дженкинс, sтарши юрисконсултa на Nokia Алберт Пастор, изпълнителният директор и председател на Sony ATV Никола Галиберт и заместник-председателят на SAMRO Никола Мотсатце.

Въпросните представители изразиха съгласие, че за последните две години има развитие в паневропейското лицензиране, независимо, че все още някои компании за дигитални музикални услуги е необходимо да получават над 30 лиценза, за да извършват дейността си.

Акцент беше поставен върху постигането на два резултата: създаването на база данни с глобален музикален репертоар и създаването на регионални центрове за лицензиране на съдържание на местно ниво. И двете инициативи са в процес на развитие.

Според Алберт Пастор от  Nokia в почти цяла Европа консумацията на музика онлайн струва 2 евро, а в Италия 60 евро цента. Според него, ако има достъпна дигитална музикална услуга в Великобритания или Холандия,  хората в Италия и Унгария не знаят за нейното съществуване. Според Харолд Хекер причината за това е пиратството и липсата на легален дигитален пазар на музика. Според него „проблемът не е в хората, които желаят лиценз, а в тези които не го искат такъв”.

Никола Галиберт изрази мнение, че във Франция след въвеждането на закона Хадопи, общественото внимание относно авторските права се е повишило.

Източник

http://www.copyrightsummit.com/

Може да харесате още...